Connect with us

Oh! Media

Kilang Pemasangan Porsche Pertama Asia Sah Dibuka Di Kulim, Kedah

pemasangan porsche

Oh! Gear

Kilang Pemasangan Porsche Pertama Asia Sah Dibuka Di Kulim, Kedah

Nampaknya betullah kabar angin yang mengatakan syarikat kereta mewah dari Jerman bakal membuka kilang pemasangan di Kulim, Kedah. Kabar angin ini mula didengari pada Februari lalu dan pihak Porsche telah mengesahkan perkara itu.

ADVERTISEMENT

BACA: Ini 5 Benda Yang Perlu Korang Elak Tinggal Dalam Kereta!

Pengumuman rasmi itu dikongsikan di laman web rasmi Porsche dan mereka memilih Malaysia sebagai pusat pemasangan Porsche CKD yang pertama di Asia. Kilang Porsche ini juga merupakan cawangan pertama mereka yang beroperasi luar dari Jerman.

pemasangan porsche

Kilang pemasangan CKD ini akan mula beroperasi tahun hadapan (2022) dan ini akan memperkuatkan lagi jenama itu di rantau Asia selepas sambutan yang amat menggalakkan.

Malaysia dipilih selepas melakukan kerjasama strategik bersama Sime Darby yang akan menjadi pengeluar rasmi bagi kenderaan ini. Sime Darby Auto Performance juga sebenarnya telah melakukan kerjasama bersama Porsche sejak 10 tahun yang lalu lagi.

porsche malaysia

Malaysia dan seluruh ASEAN adalah wilayah yang berpotensi besar dan kami menantikan model pemasangan tempatan pertama yang menjangkau pelanggan Malaysia kami tahun hadapan.

Langkah sekarang adalah sebahagian dari inisiatif lama untuk mengikuti permintaan pelanggan dan pasaran yang sedang berkembang pesat. – Kata Detlev von Platen Ahli Lembaga Eksekutif Penjualan dan Pemasaran Porsche.

Dengan pemasangan Porsche CKD ini, nampaknya makin ramailah rakyat Malaysia dilihat bawa Porsche Cayenne atas lebuhraya nanti.

Kredit: Porsche

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Lagi dalam kategori Oh! Gear

30 Hari Paling Trending

To Top