Connect with us

Oh! Media

Tular Video Jual Beli ‘Barang’, Lan Pet Pet Tampil Buka Mulut

Oh! Artis

Tular Video Jual Beli ‘Barang’, Lan Pet Pet Tampil Buka Mulut

Baru-baru ini, tular berkenaan seorang pelawak yang ditahan pihak polis berkaitan isu ‘bapa ayam’ sehingga banyak nama telah dipetik bagi merungkai identiti disebalik kejadian itu.

ADVERTISEMENT

BACA: “Hang Rakam Apa?” – Tular Video Dakwaan Pelawak Buat Hal Lagi?

Selang beberapa hari kemudian, tersebar pula sebuah video memaparkan seorang lelaki didakwa mirip pelawak terkenal sedang berurusan jual beli ‘barang’ di kawasan gelap.

Menerusi video yang tular di laman Twitter itu, kelihatan seorang lelaki yang sedang menunggu di dalam kereta sebelum didatangi individu lain yang menunggang motosikal.

Video jual beli 'barang'

Menyedari aksi mereka dirakam, individu tersebut terus menjerit dengan loghat utara sambil mengejar si perakam.

Video tersebut turut kedengaran individu berkenaan mengamuk dengan meninggikan suara sambil memarahi si perakam. Walaubagaimanapun, pengakhiran video tersebut masih tidak diketahui.

Sejak daripada itu, netizen mula meneka nama pelawak tersebut berdasarkan suara serta loghat yang digunakan oleh individu tersebut.

Terdapat juga netizen yang tidak bertanggungjawab memetik nama seorang pelawak tanah air, Lan Pet Pet, yang merupakan dalang disebalik video itu.

Lan tampil buka mulut berkaitan isu tular

Lan Pet Pet atau nama sebenarnya Mazlan bin Ahmad, 52, tampil bersuara melalui hantaran di laman Instagram miliknya.

Berdasarkan hantaran itu, Lan mengatakan bahawa penularan video tersebut sehingga mengaitkan namanya merupakan fitnah besar serta mengaibkan dirinya.

Tambah Lan, dia juga turut memaklumkan akan mendapatkan nasihat daripada peguamnya sebelum beliau mengambil tindakan undang-undang.

Memandangkan post-post yang berunsur fitnah dan telah mengaibkan nama saya, jadi saya akan mendapatkan khidmat nasihat dari peguam saya untuk tindakan selanjutnya.

Bagi menjelaskan isu tersebut, Lan turut menjelaskan bahawa dia akan menjemput pihak media bagi memberikan penjelasan mengenai video tersebut.

Saya akan jemput rakan media untuk memberi penjelasan lanjut mengenai video yang tular tersebut.

Walaubagaimanapun, tindakan memetik nama orang lain sudah semestinya satu perkara yang salah sehingga boleh menjatuhkan fitnah kepada seseorang.

Oleh itu, marilah kita menunggu penjelasan daripada beliau dan diharap netizen tidak cepat membuat andaian dengan menuduh orang lain secara melulu.

Kredit: Instagram Lan Pet Pet

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Penulis di Oh! Media berkaitan isu-isu terkini dan hiburan di media sosial yang mampu memberikan manfaat serta membuka peluang kepada rakyat Malaysia agar sentiasa mengetahui isu semasa dengan lebih pantas.

Lagi dalam kategori Oh! Artis

30 Hari Paling Trending

Ke Atas