Connect with us

Oh! Media

Branded

Oh! Review: Bila Manusia Mampu Ubah Memori, Wujud Lagi Ke Sifat Perikemanusiaan

Minggu lepas kan cuti panjang, Ohmedia sempatlah layan siri original tempatan di platform OTT Viu yang bertajuk ALTER-NARATIF. Mula-mula kami sajalah nak tengok satu episod je, tapi tak sedar terlayan sampai episod latest. 

ALTER-NARATIF ni tema dia psikologikal thriller, tentang bagaimana sebuah syarikat, Electric Dust Agency (EDA) yang berikan perkhidmatan mengubah ingatan manusia, tolong padamkan memori perit dan siap boleh alter balik memori kepada kenangan tiruan. 

Mel Isa: Mimpi Atau Realiti?

Mula-mula korang diperkenalkan dengan watak Mel Isa lakonan Nabila Huda, dia ni merupakan CEO dekat EDA yang perjuangkan teknologi psikoterapi masa hadapan. Bagi dia, semua orang berhak bina balik kehidupan semula bila ingatan kita dipadamkan dan diganti dengan sesuatu yang indah.

Sampailah satu hari ada seorang klien nama Wendy datang kat EDA minta nak padamkan keseluruhan ingatan dia. Puncanya, Wendy tanpa sengaja telah melanggar anak dia sendiri sehingga mati.

Ini menyebabkan Wendy dihantui rasa bersalah dan dihantui oleh peristiwa tu. Pada mulanya Mel berat hati nak benarkan. Gila apa nak buang semua ingatan tentang anak dia kan? 

Tapi sampailah si Wendy ni ugut nak lakukan tindakan drastik pada diri sendiri, barulah Mel benarkan Aira (salah seorang ahli pasukannya) untuk teruskan permintaan Wendy.

Pada masa yang sama, Mel ni mula dihantui oleh ‘mimpi’ yang membuatkan dia susah nak tidur dan berhalusinasi sampai dia rasa ingatannya kena kacau dengan satu memori yang dia tak pernah ingat tapi terasa ‘real’.

So, Mel ni buatlah hipnosis dan dia tak sangka orang kepercayaannya, Dr Ramli (Adlin Aman Ramli) yang juga pak cik dia sendiri mungkin dalang di sebalik semua ini.

Dr. Ramli ni sebenarnya ada rakan subahat bernama Sam (Gambit Saifullah). 

Kalau EDA menawarkan servis ‘alter’ ingatan. Mereka berdua ni pula tawarkan satu pengalaman baru kepada client, Syne. Di mana pelanggan boleh menikmati memori orang lain.

Contohnya macam korang nak try main roller coaster tapi takut, so korang akan disambungkan dengan memori sebenar orang bermain roller coaster seolah-olah memori tu milik korang sendiri.

Tapi Mel ni pun sebenarnya macam ‘sesuatu’ sebab setiap kali dia pening kepala, mesti karakter bapa dia akan muncul dan berikan nasihat. 

Kami sebenarnya rasa yang bapa dia ni mungkin cuma halusinasi si Mel saja. 

Lagi menarik episod terbaru ni, seorang client minta padamkan memori tapi rupanya dia dah ada rekod 3 kali semua atas alasan yang sama, PUTUS CINTA! 

Pergh ekstrim betul!

Tapi korang bayangkan, kalau teknologi melupakan ingatan dan boleh transfer kepada orang lain ni berjaya. Bukan ke benda ni berbahaya kalau jatuh ke tangan orang yang salah?

Tak pasal-pasal orang buat jenayah atau saksi penting terlepas macam tu je.

Setakat 4 episod terkini ALTER-NARATIF berjaya buat kami hook untuk menantikan perkembangan cerita ni.

Apakah rencana yang dirancang Dr Ramli? Dan apa pula kaitan mimpi Mel dengan semua ni? 

Kami tak sabar nak tunggu episod seterusnya ALTER-NARATIF ni.

Sementara tunggu episod seterusnya korang boleh catch up 4 episod ALTER-NARATIF ni Viu.

Episod terbaru akan ditayangkan setiap Khamis jam 12 tengah hari. 

Download Viu & mula tonton ALTER-NARATIF sekarang!

Rasanya cukuplah spoiler yang kami share ni. Kalau korang nak tonton siri original Viu ni, jangan lupa sign up akaun Viu atau klik kat sini: https://shorturl.at/sBP25.

Teruskan membaca..
Berita lain yang popular...

Penulis editorial sepenuh masa di Oh! Media. Menyampaikan artikel pemasaran dalam bentuk santai dan infomatif.

Lagi dalam kategori Branded

Ke Atas