Connect with us

Oh! Media

9 Tempat Tarikan Pelancong Di Malaysia

Oh! Lifestyle

9 Tempat Tarikan Pelancong Di Malaysia

Kepada korang diluar masih mempunyai cuti yang banyak hujung tahun ini, tapi tak tahu nak bercuti dimana, Jom Oh! Media nak bagitahu sikit 9 tempat tarikan pelancong di Malaysia. Manalah tahu ada satu atau dua tempat korang rasa berkenan. Ramai pelancong datang bermaksud tempat tu mesti menarik betul? Untuk pengetahuan korang, hampir 2 juta pelancong asing datang ke Malaysia pada tahun 2010. Sebahagian besar daripada mereka adalah rakyat dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia tetapi semakin ramai pelancong asing dari benua lain telah menemui negara ini juga. Jom kita tengok!

1. Cameron Highlands

Cameron Highlands merupakan salah satu stesen bukit yang paling luas di Malaysia, mula dibangunkan oleh British pada tahun 1920-an. Ia mempunyai penduduk seramai lebih 34,000 orang yang terdiri daripada Melayu, Cina, India dan kumpulan etnik lain. Cameron Highlands memang terkenal jalannya yang berliku-liku. Mereka membawa pengunjung melalui hutan ke air terjun dan tempat-tempat yang tenang dan nyaman. Selain dari berjalan merentasi hutan, tempat yang kudus itu juga terkenal dengan ladang teh dan pengunjung boleh membuat tempahan untuk beberapa lawatan “kilang teh”.

2. Georgetown Inner City

Dinamakan sempena Britain King George III, terletak di sudut timur laut Pulau Pinang Georgetown. Kebanyakan penduduk George Town adalah keturunan Cina. Oleh kerana kawalan ketat, George Town memelihara banyak rumah kedai era penjajah hingga ke hari ini. Ia diiktiraf secara rasmi sebagai memiliki permandangan bandar seni bina dan kebudayaan yang unik tanpa mana-mana sahaja selari di Asia Tenggara. Ia diiktiraf secara rasmi sebagai “having a unique architectural and cultural townscape without parallel anywhere in Southeast Asia”. Pekan ini benar-benar hidup di malam hari dimana kebanyakan penduduk tempatan menuju ke penjaja jalan berdekatan untuk makanan dan minuman mereka.

3. Taman Negara

Taman Negara, adalah salah satu hutan hujan tropika yang tertua di dunia. Ia mempunyai pokok-pokok besar, air terjun, trek dalam hutan dari pelbagai jangka masa dan laluan kanopi terpanjang di dunia. Beberapa laluan membolehkan pengunjung untuk meneroka hutan tanpa panduan. Taman Negara adalah syurga bagi spesies terancam seperti gajah Asia, harimau, harimau bintang dan badak, tetapi bilanganya adalah rendah dan untuk melihat kelibat haiwan tersebut adalah tipis dan mungkin akan lebih banyak kepada, rusa kecil, cicak, ular dan mungkin tapir.

4. Pulau Tioman

Tioman adalah sebuah pulau kecil yang terletak di luar pantai timur Semenanjung Malaysia. Pada tahun 1970, Time Magazine telah memilih Tioman sebagai salah satu daripada kepulauan yang paling indah di dunia. Sejak dari itu, ramai pengunjung daru luar datang untuk merasai syurga keindahan. Pulau ini dikelilingi oleh pelbagai terumbu karang putih, menjadikannya sebagai syurga bagi penyelam skuba selain itu juga, ia padat dengan hutan. Anehnya, ramai pelancong yang hadir diluar jangkaan pada musim tengkujuh (November hingga Februari), tetapi Tioman hampir lengang pada masa yang lain.

5. Gunung Kinabalu

Dengan ketinggian puncak pada 4095 meter (13,435 kaki), Gunung Kinabalu merupakan gunung tertinggi di Borneo. Gunung ini terkenal di seluruh dunia dengan botanikal yang begitu besar dan biologikal spesies biodiversiti. Lebih 600 spesies paku-pakis, 326 jenis burung dan 100 spesies mamalia telah dikenal pasti di Gunung Kinabalu dan sekitarnya. Puncak utama gunung itu boleh didaki dengan mudah oleh semua orang yang mempunyai keadaan fizikal yang baik, tanpa memerlukan peralatan mendaki gunung tetapi pendaki mesti disertakan dengan panduan pada setiap masa.

6. Menara Berkembar Petronas

Menara Berkembar Petronas di Kuala Lumpur adalah bangunan tertinggi di dunia sebelum ia diambil gelaran itu pada tahun 2004 oleh Taipei 101. Walau bagaimanapun, ia masih lagi menara berkembar tertinggi di dunia. Menara 88 tingkat yang dibina ini sebahagian besarnya daripada konkrit bertetulang, keluli dan permukaan kaca direka bermotifkan seni bina islam dan mencerminkan agama Islam Malaysia. Menara Berkembar Petronas mempunyai jambatan udara diantara kedua-dua menara di tingkat ke-41 dan ke-42 dan ia dikelilingi taman-taman yang indah disekelilingnya.

7. Pulau Langkawi

Destinasi percutian yang paling terkenal di Malaysia, Pulau Langkawi merupakan antara 99 buah gugusan pulau di Laut Andaman. Kepulauan ini juga adalah sebahagian dari negeri Kedah yang terletak bersebelahan dengan sempadan Thai. Setakat ini, eponim yang terbesar diantara pulau-pulau adalah Pulau Langkawi dengan penduduknya kira-kira 65,000 orang, selain dari itu hanya pulau-pulau yang berdekatan dengan Pulau Tuba sahaja mempunyai eponim.Dikelilingi dengan pantai yang panjang, putih dan dengan dalaman bukit hutan dilindungi dan puncak gunung yang berceracak, ia adalah mudah untuk melihat mengapa ini adalah destinasi pelancongan yang paling banyak dipromosikan Malaysia. Pantai yang paling popular boleh didapati di pesisir barat dengan pelbagai pilihan restoran dan kedai-kedai makan dan beberapa pusat peranginan terbaik di Langkawi.

8. Pulau perhentian

Terletak di luar pantai timur laut Malaysia tidak jauh dari sempadan Thai. Pulau Perhentian adalah salah satu tempat yang wajib pergi di Malaysia untuk pengembara bajet. Mereka mempunyai beberapa pantai yang paling indah di dunia dan menyelam yang hebat dengan banyak penginapan yang murah. Kedua-dua pulau utama adalah Perhentian Besar dan Perhentian Kecil dan pulau-pulau ini mempunyai pantai berpasir putih yang dikelilingi pokok palma dan laut biru.

9. Gua Mulu

Gua Mulu terletak di Taman Negara Gunung Mulu di Borneo Malaysia. Taman ini merangkumi gua yang luar biasa dan pembentukan batu kapur dalam persekitaran pergunungan hutan hujan khatulistiwa. Kebuk Sarawak dijumpai di dalam salah satu gua bawah tanah merupakan lubang gua terbesar di dunia. Ia Sering dikatakan bahawa dewan itu begitu besar sekali ia boleh menampung kira-kira 40 747 Boeing, tanpa bertindih sayap mereka. Gua Rusa yang berhampiran menyaksikan koloni besar kelawar Wrinkle-lipped keluar masuk hampir setiap petang untuk mencari makanan dalam penghijrahan yang sangat menakjubkan.

Kalau korang rasa anda tempat yang ramai pengunjung dan tempat yang menarik, korang boleh beritahu kami di Facebook Page Oh! Media dan Instagram Oh! Media.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

Trending

ITTIFY

To Top