Connect with us

Oh! Media

Warga Emas Bakar Rumah Sendiri Niat Untuk Takutkan Pencuri

Trending

Warga Emas Bakar Rumah Sendiri Niat Untuk Takutkan Pencuri

Macam-macam cara yang boleh dilakukan bagi seseorang itu untuk elak daripada rumahnya dimasuki pencuri. Namun, cara yang dilakukan oleh seorang wanita warga emas di Thailand ini betul-betul berada di luar kotak fikiran.

ADVERTISEMENT

Menerusi laporan The Pattaya News, wanita berumur 77 tahun itu membakar rumahnya sendiri apabila mendapati beberapa pencuri cuba untuk pecah masuk ke dalam rumahnya di daerah Panat Nikhom, wilayah Chonburi.

Dia yang tinggal bersendirian di rumah berkenaan bertindak menghidupkan dapur gas dan membakar beberapa barangan di dalam rumahnya bertujuan untuk menakut-nakutkan pencuri tersebut. Dahsyat eh..

“Saya hanya ingin tunjuk yang tiada siapa yang boleh mencuri daripada saya meksipun saya merupakan orang tua”

Apabila mendapati penceroboh tersebut sudah beredar, dia cuba untuk memadamkan kebakaran yang dia sendiri mulakan.

“‘Saya memadamkannya dengan sedikit air tapi dah terlambat sebab api dah marak ke seluruh rumah. Jadi, saya menelefon polis dan anggota bomba untuk mendapatkan bantuan”

Setibanya polis dan anggota bomba di rumahnya, mereka menemui wanita berkenaan menunggu dengan tenang di luar kediaman rumahnya yang sedang dijilat api.

Sumber : The Pattaya News

Siasatan polis mengenai kejadian tersebut tidak menemui sebarang bukti pecah masuk, namun itu tidak bermakna pihak berkuasa tidak mempercayai keterangan daripada wanita berkenaan.

Jurucakap polis berkata, wanita itu masih dikenakan tindakan undang-undang kerana kebakaran tersebut sementara siasatan selesai.

Hal ini kerana menurut undang-undang negara tersebut, individu yang mencetuskan kebakaran ialah salah satu kesalahan undang-undang walaupun di kediaman sendiri.

Kredit : The Pattaya News

+Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas