Connect with us

Oh! Media

Sekumpulan Lelaki Pasrah Tukar Sendiri ‘Ekzos Bising’ di Balai Polis

Trending

Sekumpulan Lelaki Pasrah Tukar Sendiri ‘Ekzos Bising’ di Balai Polis

Baru-baru ini pihak berkuasa telah mengeluarkan undang-undang bahawa mana-mana individu yang menggunakan ‘ekzos bising’  akan dikenakan tindakan.

ADVERTISEMENT

Terbaru, menerusi perkongsian di Facebook Info Roadblock JPJ/Polis, 10 individu telah mengubahsuai ekzos motosikal sehingga mengeluarkan bunyi bising. Mereka terpaksa menukar semula ekzos mereka di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Kuala Selangor. Hampir empat jam mereka nak siapkan tu.

Mereka yang berusia dalam 18 hingga 25 tahun terpaksa bawa ‘ekzos standard’ untuk proses penukaran di IPD berkenaan.

Menurut Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa, pihaknya terdahulu menahan 12 buah motosikal dalam Operasi Ubah Suai Ekzos di sekitar Kuala Selangor pada jam 5 petang hingga 8 malam beberapa hari lepas.

Daripada jumlah tersebut 10 buah motosikal didapati melakukan kesalahan ujian paras bunyi terhadap ekzos yang telah diubah suai yang dilakukan Jabatan Alam Sekitar (JAS) Selangor.

“Terdapat seorang lelaki berusia 20an sanggup menghabiskan sehingga RM7,000 untuk ‘melaram’ motosikalnya.”

“Mereka telah dikenakan saman minimun RM300 dibawah Kaedah 103 iaitu dibawah Kaedah Kenderaan Bermotor (Pembinaan & Penggunaan) 1958 (L/N 170/1959)”

Pihak JAS juga mengenakan kompaun RM 300 kepada 10 individu berkenaan kerana gagal mematuhi had bunyi yang dibenarkan.

Pengguna jalan raya khususnya penunggang motosikal dinasihatkan untuk mematuhi undang-undang jalan raya yang telah ditetapkan.

Kredit : Facebook

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas