Connect with us

Oh! Media

Polis Sahkan Gambar Edar Makanan Bersama Duit Bukannya Berlaku Di Melaka

Edar Makanan

Trending

Polis Sahkan Gambar Edar Makanan Bersama Duit Bukannya Berlaku Di Melaka

Baru-baru ini tular gambar memaparkan ratusan makanan bungkus yang diselitkan bersama wang tunai sebanyak RM50 telah menimbulkan pelbagai reaksi serta spekulasi sehingga ada yang mengaitkan dengan unsur politik.

ADVERTISEMENT

BACA : Tular Gambar Edar Makanan Bersama Duit, Polis Jalankan Siasatan

Sebelum ini, kami ada melaporkan polis Melaka akan membuka kertas siasatan berhubung gambar tular itu dan kini, mereka telah mengesahkan bahawa gambar itu bukannya berlaku di negeri Melaka.

Menurut laporan Astro Awani, pengagihan bungkusan makanan itu juga tiada kaitan dengan aktiviti meraih undi yang dikaitkan dengan kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan ianya dikatakan sendiri Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) negeri, Azlan Abu.

Hasil semakan oleh pihak polis bagaimana mendapati agihan bantuan makanan dan wang tunai RM50 kepada orang- orang tua itu bukan berlaku di Melaka dan tidak terkesan sebarang aktiviti meraih undi atau apa jua lambang mahupun elemen parti politik di dalam kandungan video tersebut.

Walaubagaimanapun, pihak polis tetap menjalankan siasatan dan membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia. 

Orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak menyebarkan sebarang maklumat yang tidak sahih agar tidak berlakunya salah faham. 

Kredit: Astro Awani

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas