Connect with us

Oh! Media

Netizen Pertahan Kenyataan Dr. Muhaya, Anggap Orang Ramai Salah Tafsir

Trending

Netizen Pertahan Kenyataan Dr. Muhaya, Anggap Orang Ramai Salah Tafsir

Pakar motivasi terkenal, Prof. Datuk Dr. Muhaya Mohamad mendapat kecaman daripada netizen apabila beliau memuat sebuah hantaran di laman media sosialnya berkaitan jodoh, namun terdapat juga netizen yang mempertahankan kenyataan beliau.

ADVERTISEMENT

Video yang dimuat naik oleh Dr. Muhaya menyatakan bahawa “seseorang lelaki suka wanita lembut-lembut, biarlah macam bodoh-bodoh sikit” jika mahu cepat mendapatkan jodoh turut dikecam oleh pelatih pakar bedah, Dr. Nur Amalina Che Bakri di laman Twitter miliknya.

Melalui kenyataannya di Twitter, Dr Nur Amalina menyatakan ibubapanya tidak mengajar menjadi ‘bodoh-bodoh sikit’ di hadapan lelaki sehingga mendapatkan jodoh selain turut mengatakan Dr. Muhaya menghantar pesanan yang salah kepada kaum wanita.

Dibalik kecaman yanag diterimanya, ramai antara netizen yang mempertahankan kenyataan Muhaya sebaliknya menganggap rata-rata netizen tersalah tafsir maksud tersirat yang disampaikan.

Terdapat seorang pengguna laman sosial bernama Alexis King yang menyatakan bahawa kenyataan Prof. Muhaya mepunyai maksu tersirat seperti seorang wanita perlu bersikap bertolak ansur, bertoleransi dalam hubungan suami isteri.

Seain itu, terdapat juga netizen yang menyatakan bahawa netizen zaman sekarang tidak begitu faham akan bahasa kiasan yang diterapkan Dr. Muhaya.

Terdahulu, Dr. Muhaya menyatakan kedudukan lelaki masih sebagai ketua dan imam bagi seseorang wanita walaupun wanita itu mempunyai jawatan yang lebih tinggi.

Tambahnya lagi, wanita perlu meraikan kepimpinan lelaki dan tidak terlalu sibuk mahu berdiri sendiri sama tinggi dengan lelaki kerana boleh mengakibatkan lambat dapat jodoh.

Terdahulu, Muhaya menyatakan kedudukan lelaki masih sebagai ketua dan imam bagi seorang wanita walau jawatan seseorang wanita itu lebih tinggi.

Katanya, wanita perlu meraikan kepimpinan lelaki dan tidak terlalu sibuk mahu berdiri sama tinggi dengan lelaki dan terlalu mahu berdikari kerana boleh mengakibatkan lambat dapat jodoh.

Orang lelaki suka wanita lemah lembut, yang mengharapkan, suka ditolong. Biarlah macam bodoh-bodoh sikit.

Kredit: Kosmo!

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas