Connect with us

Oh! Media

Mengaku ‘Telefon’ Allah Sebelum Sambut 1 Syawal, Imam Masjid Aolia Di Indonesia Mohon Maaf

imam

Trending

Mengaku ‘Telefon’ Allah Sebelum Sambut 1 Syawal, Imam Masjid Aolia Di Indonesia Mohon Maaf

Imam masjid Aolia di Gungkidul Yogyakarta, Indonesia dikenali sebagai Mbah Menu memohon maaf gara-gara mengaku telah ‘telefon’ Allah SWT sebelum mendapatkan tarikh 1 Syawal jumaat (5 April 2024).

ADVERTISEMENT

BACA: Imam Masjid Aolia, Yogyakarta Dakwa Sudah Telefon ‘Allah’ Untuk Dapatkan Tarikh 1 Syawal

Jelasnya, ‘telefon’ Allah hanyalah istilah spiritual atau kerohanian yang dia alami dalam memeluk agama Islam.

@antaramegapolitan ANTARA – Ribuan jamaah Masjid Aolia yang tersebar di Kecamatan Panggang, Kabupaten Gunungkidul, D.I. Yogyakarta merayakan Idul Fitri 1445 Hijriah lebih awal, pada Jum’at (5/4). Mereka mendatangi masjid-masjid Aolia di sejumlah titik untuk melaksanakan ibadah shalat Idul Fitri. (Imam Prasetyo Nugroho/Soni Namura/Ludmila Yusufin Diah Nastiti) -mutia #lebaran2024 #lebaranduluan #idulfitri1445h #lebihawal #shalatidulfitri #yogyakarta #viral #beritaviral ♬ suara asli – Antaramegapolitan

Katanya lagi, pelaksanaan solat hari raya Aidilfitri baru-baru ini sesuai dengan keyakinannya tanpa menggunakan method mengira hari dan sebagainya.

Dan yang sebenarnya adalah perjalanan spiritual saya kontak batin dengan Allah Subhanahu Wa Ta’ala. Apabila pernyataan saya yang menyinggung atau tidak berkenan saya mohon maaf yang sebesar-besarnya kepada semua pihak. Terima kasih.

Lapor portal Detik Jogja, hasil pemantauan di lokasi mendapati ratusan jemaah masjid Aolia menunaikan solat sunat aidilfitri pada Jumaat lalu. Ianya dilakukan di masjid dan anjung rumah Mbah Benu.

Kredit: DetikJogja

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas