Connect with us

Oh! Media

Imam Masjid Aolia, Yogyakarta Dakwa Sudah Telefon ‘Allah’ Untuk Dapatkan Tarikh 1 Syawal

yogyakarta

Trending

Imam Masjid Aolia, Yogyakarta Dakwa Sudah Telefon ‘Allah’ Untuk Dapatkan Tarikh 1 Syawal

Semalam umat Islam di Malaysia dikejutkan dengan kepercayaan daripada jemaah Masjid Aolia yang telah menyambut Hari Raya Aidilfitri bermula Jumaat (5 April 2024).

ADVERTISEMENT

BACA: Sebahagian Umat Islam Di Yogyakarta Sambut Hari Raya Aidilfitri Hari Ini

Meskipun isu itu masih belum reda, imam masjid tersebut, Sholeh Pranolo mendakwa dirinya sudah menelefon ‘Allah’ untuk mendapatkan tarikh 1 syawal.

@antaramegapolitan ANTARA – Ribuan jamaah Masjid Aolia yang tersebar di Kecamatan Panggang, Kabupaten Gunungkidul, D.I. Yogyakarta merayakan Idul Fitri 1445 Hijriah lebih awal, pada Jum’at (5/4). Mereka mendatangi masjid-masjid Aolia di sejumlah titik untuk melaksanakan ibadah shalat Idul Fitri. (Imam Prasetyo Nugroho/Soni Namura/Ludmila Yusufin Diah Nastiti) -mutia #lebaran2024 #lebaranduluan #idulfitri1445h #lebihawal #shalatidulfitri #yogyakarta #viral #beritaviral ♬ suara asli – Antaramegapolitan

Saya tidak ada perhitungan. Saya menelefon langsung kepada Allah Taala. ‘Ya Allah kelmarin tanggal 4 (April), ini sudah 29 (Ramadan).

Disebabkan itu ratusan umat islam di Daerah Panggang, Gunungkidul di Yogyakarta telah meraikan Hari Raya Aidilfitri 5 hari lebih awal.

Kredit: TikTok

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas