Connect with us

Oh! Media

“Memang Aku Tak Halalkan” – Penjual Berang ‘Customer’ Tak Bayar Makanan Lepas Order

Trending

“Memang Aku Tak Halalkan” – Penjual Berang ‘Customer’ Tak Bayar Makanan Lepas Order

Hidup dalam dunia yang penuh dusta sekarang ni, macam-macam cara orang gunakan untuk menipu tau.

ADVERTISEMENT

BACA: Melampau Punya Scammer! Ada Ke Patut Menyamar Jadi Permaisuri Agong Minta RM3K?

Kalau dulu satu negara kecoh dengan penipuan melibatkan wang ringgit, kini ada pula orang yang sanggup menipu untuk mendapatkan makanan tanpa membuat sebarang bayaran.

Penjual kongsi ditipu pelanggan

Itulah pengalaman dirasai seorang penjual makanan atas talian bernama Mimi Safi Hana selepas dia ditipu seorang pelanggannya yang membuat tempahan tetapi hanya diam seribu bahasa.

Menurut Mimi, dia menerima tempahan daripada scammer tersebut yang mahu membeli beberapa juadah disediakan Mimi melalui hantaran whatsapp. Difahamkan juga, pembeli tersebut meminta agar makanan yang ditempahnya itu dihantar dengan menggunakan khidmat penghantar makanan.

Jelas Mimi lagi, setelah dia menyiapkan tempahan dan menghantar makanan itu, pembeli berkenaan bertindak mendiamkan diri dan tidak membuat sebarang bayaran pembayaran selepas menerima makanan yang ditempahnya.

Pembeli tersebut dilihat tidak memberikan sebarang respon dan lebih menggeramkan hanya meninggalkan blue tick terhadap mesej dihantar Mimi itu.

Guna taktik sama untuk peniaga lain

Menjengah di ruangan komen, difahamkan bahawa tindakan dibuat pembeli itu merupakan modus operandinya yang pernah berlaku terhadap penjual lain bagi mendapatkan makanan secara percuma.

Macam-macam cara sekarang ni untuk menipu kan? Diharapkan agar semua peniaga dan penjual di luar sana untuk lebih berhati-hati.

Kredit: Facebook Mimi Safi Hana

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas