Connect with us

Oh! Media

Kerana ‘Harta’ Anak Tergamak Saman Bapa, Namun Meninggal Dunia Sehari Sebelum Bicara

Trending

Kerana ‘Harta’ Anak Tergamak Saman Bapa, Namun Meninggal Dunia Sehari Sebelum Bicara

Di Bandung Indonesia, seorang wanita sanggup mengemukakan saman terhadap bapa kandung sendiri berhubung harta pusaka yang dimilikinya.

ADVERTISEMENT

Masitoh, anak ketiga daripada enam beradik itu menfailkan saman sebanyak tiga bilion rupiah (RM864,000). Dia yang merupakan seorang peguam turut ditemani abangnya, Deden.

Peguam yang mewakili Masitoh, Komar Sarbini berkata, anak kelima iaitu Hamidah dan bapa, Koswara didakwa melanggar undang-undang kerana menafikan kontrak perjanjian berhubung pewarisan tanah.

Mereka mengingkari perjanjian kontrak (sewa tempat) di Jalan AH Nasution Bandung. Selebihnya, akan diputuskan oleh mahkamah.

Menurutnya lagi, saman tersebut melibatkan harta warisan seluas 0.3 hektar milik Koswara. Namun, Masitoh dilaporkan meninggal dunia sehari sebelum perbicaraan berlangsung. Sumber berkata, kematian Masitoh berpunca daripada sakit jantung.

Apa yang menyedihkan, si bapa hanya mengetahui mengenai kematian si anak selepas mahkamah berhenti bersidang pada hari tersebut. Sambil dipimpin anak kelimanya iaitu Hamidah, si bapa tetap menziarahi pusara anak.

Sumber: Utusan Malaysia

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas