Connect with us

Oh! Media

Kerajaan Beli Ubat Antiviral, Siap Sedia Ke Fasa Endemik?

Trending

Kerajaan Beli Ubat Antiviral, Siap Sedia Ke Fasa Endemik?

Kementerian Kesihatan (KKM) baru saja menandatangani surat akujanji (Letter of Undertaking) bagi pembelian ubat antiviral Molnupiravir dengan Merck Sharp & Dohme.

ADVERTISEMENT

BACA : “Beberapa Hari Lagi Rentas Negeri Dibenarkan..” – Noor Hisham

Menurut laporan Kosmo, kerajaan bersetuju untuk membuat perolehan sebanyak 150,000 pakej rawatan lengkap untuk merawat pesakit yang positif menerusi perjanjian itu dan perkara ini dikatakan sendiri oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Menambah pilihan rawatan inovatif ini adalah persediaan apabila negara melakukan peralihan ke fasa endemik selain penggunaan vaksin untuk hidup bersama virus. 

Kajian yang dijalankan oleh Merck Sharp & Dohme mendapati Molnupiravir menurunkan kadar kemasukan ke wad sebanyak 50 peratus selain turut berkesan ke atas varian-varian virus yang lebih ganas seperti gamma, delta dan mu.

Katanya lagi, sekiranya ubat ini berkesan, vaksin masih diperlukan lagi dam usaha pencegahan dan kawalan penularan wabak yang melanda. 

Dah pelbagai usaha yang cuba kerajaan buat. Apapun, kita juga kena usaha sama untuk mematuhi SOP yang telah ditetapkan kerajaan agar dapat mengurangkan risiko dari dijangkiti wabak ini.

Kredit: Kosmo

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas