
Oh! Islam
Kedai Roti Popular Jawab Dakwaan Guna Alkohol, Tiada Sijil Halal
Lavender Bakery tepis dakwaan guna bahan tidak halal dalam ramuan.
Kedai roti popular, Lavender Bakery tiba-tiba menjadi bualan hangat netizen selepas timbul pertikaian mengenai status Halal premis itu.
Lebih buruk lagi, ada netizen mendakwa premis itu menggunakan alkohol dalam sesetengah ramuan mereka. Biar betul?
Lavender nafi guna alkohol
Tak tunggu lama, pihak pengurusan Lavender tampil keluarkan kenyataan rasmi bagi menjawab persoalan dan kekeliruan ramai.
Pihak syarikat menafikan sekerasnya penggunaan bahan beralkohol dalam produk mereka, sambil mengulangi polisi ketat mereka iaitu: “No Pork, No Lard, No Alcohol.”
“Kami tak ada sijil Halal, tapi guna bahan dari pembekal yang ada sijil Halal”
Syarikat bagaimanapun mengaku tidak mempunyai pensijilan Halal daripada pihak berkuasa dan tidak pernah mendakwa diri mereka sebagai premis yang memiliki sijil tersebut.
Lavender Bakery tidak mempunyai pensijilan Halal, dan kami tidak pernah mewakili diri kami sebagai premis yang mempunyai sijil Halal.
Namun begitu, mereka memberi jaminan bahawa semua bahan yang digunakan termasuk mentega, minyak, keju dan sosej diperoleh daripada pembekal yang mempunyai pengesahan Halal.

Lavender juga menegaskan bahawa mereka mengamalkan sistem pengurusan HACCP dan menitikberatkan kebersihan serta kualiti bahan mentah dalam operasi harian mereka.
Dalam kenyataan yang sama, pihak Lavender memaklumkan mereka terbuka untuk mempertimbangkan cadangan memohon pengiktirafan Halal melalui saluran rasmi iaitu JAKIM.
Akan pertimbang mohon sijil Halal JAKIM


Segala maklum balas pelanggan katanya akan dipertimbangkan dengan teliti bagi meningkatkan kepercayaan terhadap produk mereka.
Pssttt! Harap penjelasan ni dapat menjawab kekeliruan orang ramai. Lepas ni boleh lah membeli tanpa was was kalau yakin halal.
Kredit: Facebook Lavender Bakery Malaysia
Reaksi netizen di Facebook, X, dan Instagram.
