Connect with us

Oh! Media

Indonesia Risau Jangkit Varian Delta Plus Dari Malaysia?

delta plus

Trending

Indonesia Risau Jangkit Varian Delta Plus Dari Malaysia?

Dua kes varian Delta Plus sudah dapat dikesan di Malaysia yang melibatkan pelajar Malaysia yang baru pulang dari United Kingdom (UK).

ADVERTISEMENT

BACA: Kebebasan Di UK Bakal Berubah Jika Varian Lambda Mudah Merebak Kepada Masyarakat

Menerusi laporan Utusan, Luhut Binsar Pandjaitan, Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan menyatakan bahawa varian Delta Plus atau varian AY.4.2 adalah 15 peratus lebih ganas daripada varian Delta.

Bersiap sedia varian delta plus ke Indonesia

delta plus

Luhut Binsar telah meminta rakyat Indonesia untuk lebih berhati-hati dengan varian baru yang lebih mengganas ini.

Kalau nanti kita atau saudara mahupun keluarga dijangkiti sila bawa bertenang.

Pihak kerajaan akan mengemas kini polisi bagi bersiap sedia dengan kehadiran varian Delta Plus ke Indonesia. Ini kerana varian tersebut sudah dikesan di Malaysia dan belum ditemukan di negara ini lagi.

Menteri kesihatan Indonesia, Budi Gunadi Sadikin mengatakan bahawa pihak kerajaan kini meningkatkan pengawasan sempadan dan pintu kemasukan antarabangsa.

Ramai rakyat Indonesia yang dah mula merentas ke Malaysia dan ini yang membuat mereka bimbang akan merebaknya varian ganas ini ke Indonesia.

Semoga rakyat Malaysia dan Indonesia bebas dari terkena jangkitan varian AY.4.2 ini. Kalau rasa tak sedap badan, terus berjumpa dengan doktor atau membuat ujian saringan Covid-19 ya!

Kredit: Utusan

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas