Connect with us

Oh! Media

Berhenti ‘Mengejut’ Beli Jeruk Mangga, Pemandu Waja Dikecam Jadi Punca Kemalangan

Trending

Berhenti ‘Mengejut’ Beli Jeruk Mangga, Pemandu Waja Dikecam Jadi Punca Kemalangan

Setiap kali memandu di jalan raya, sudah semestinya masyarakat akan melihat penjaja tepi jalan yang selalunya berniaga jeruk mangga di persimpangan lampu isyarat.

ADVERTISEMENT

BACA: Seorang Wanita Dirempuh Kereta Semasa Bantu Mangsa Kemalangan

Namun, aktiviti tersebut dilihat mampu mendatangkan bahaya kepada penjual serta pemandu jalan raya yang lain sehingga terdapat beberapa kemalangan terjadi disebabkan perkara itu.

Sebelum ini juga, undang-undang telah dikeluarkan mengenai penjualan di kawasan jalan raya dan jika didapati bersalah, boleh didenda tidak melebihi RM2000.

Bagaimanapun, arahan tersebut seakan-akan tidak dipedulikan segelintir penjaja jalanan dan dilihat aktiviti tersebut semakin bertambah dari hari ke hari.

Pemandu Waja jadi punca kemalangan dua kenderaan gara-gara jeruk mangga

Baru-baru ini, kejadian yang sama turut berlaku apabila sebuah kenderaan jenis Proton Waja telah menjadi punca kepada dua kenderaan yang mengalami kemalangan.

Hal itu selepas kenderaan tersebut telah berhenti secara tiba-tiba di sebuah jalan raya semata-mata ingin membeli jeruk mangga sehingga berlakunya pelanggaran dua kenderaan di belakang.

Menerusi sebuah video yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, pemandu tersebut seolah-olah tidak mempedulikan keadaan pengguna jalan raya di belakang sebelum bertindak memberhentikan kenderaan sambil memasang lampu kecemasan.

Selain itu, kenderaan di belakang Proton Waja tersebut terpaksa berhenti secara mengejut bagi mengelakkan pelanggaran sebelum terdapat kenderaan lain yang melanggarnya di bahagian belakangnya.

Lebih membuatkan orang ramai tidak berpuas hati adalah tindakan pemandu Waja tersebut yang berlalu pergi seperti tiada apa-apa yang berlaku walaupun menjadi punca kepada kemalangan itu.

Sumber: Facebook

Netizen beri pelbagai reaksi

Menjengah pada ruangan komen, rata-rata netizen juga dilihat mengecam tindakan pemandu tersebut selain turut tidak berpuas hati melihatnya berlalu pergi tanpa rasa bersalah.

Setakat ini, perkongsian itu telah mencapai lebih dari 700 jumlah tontonan serta mendapat 223 tanda suka.

Kredit: Facebook Da Vid

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas