Connect with us

Oh! Media

Rentas Negeri Ke Majlis Kahwin Rakan, Polis Kini Mengesan Beberapa Individu ‘Instafamous’

Oh! Tidak

Rentas Negeri Ke Majlis Kahwin Rakan, Polis Kini Mengesan Beberapa Individu ‘Instafamous’

Semalam, telah tular di media sosial mengenai beberapa personaliti media sosial yang dikatakan telah merentas negeri semata-mata untuk menghadiri perkahwinan rakan mereka di Kota Bharu, Kelantan. 

ADVERTISEMENT

BACA: Warganet Persoal Macam Mana Satu Geng Influencer Ni Boleh Rentas Negeri Pergi Majlis Kahwin

Hari ini di media, pihak polis dilaporkan sedang mengesan beberapa individu yang dikenali ramai sebagai ‘Instafamous’ di laman sosial Instagram itu kerana telah melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), termasuklah merentas negeri.

Gambar yang telah dimuat naik oleh mereka (Instafamous) di laman Instagram.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, pihaknya ada menerima satu laporan polis mengenai kesalahan itu pada petang semalam.

Hasil semakan terhadap berita yang tular mengenai beberapa individu yang disyaki melanggar SOP PKP, terdapat beberapa keping gambar yang dimuat naik menunjukkan mereka bergambar dengan pengantin tanpa penjarakan sosial serta tidak memakai pelitup muka.

Malah, ramai juga yang tidak berpuas hati dan mempersoalkan mengenai pergerakan rentas negeri rakan pengantin dari luar ke Kelantan.

Justeru, polis Kelantan sedang mengesan individu berkenaan dan kes disiasat mengikut Peraturan 16, Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Kawalan Pergerakan Bersyarat). – Katanya.

Jadi ‘Influencers’ tak salah, yang salahnya apabila mereka yang sepatutnya tunjukkan contoh yang baik pada pengikut di media sosial, tetapi sebaliknya pula yang berlaku.

Kredit: Harian Metro

Penulis sepenuh masa di Oh! Media yang juga sepenuh masa ingin menyampaikan manfaat kepada rakyat Malaysia.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

To Top