Connect with us

Oh! Media

Padah Jual Android TV Box, Seorang Lelaki Didenda RM4,000

Oh! Tidak

Padah Jual Android TV Box, Seorang Lelaki Didenda RM4,000

Dengan adanya alat peranti android box, orang ramai dengan mudah dapat mengakses program TV, perkhidmatan streaming services dan aplikasi pintar seperti playstore, internet dan lain-lain di kaca televisyen.

ADVERTISEMENT

Namun, harus diingatkan penyalahgunaan alat peranti bertujuan untuk mendapatkan akses siaran berbayar secara percuma adalah salah di sisi undang-undang.

BACA: Semakin Ramai Pakai Android Box Tengok Siaran Berbayar, Tak Haram Ke? Ini Jawapan Mufti WP Tentang Hukum

Seperti yang dilaporkan Harian Metro ini, Mahkamah Siber Kuala Lumpur telah menjatuhkan hukuman denda RM4,000 ke atas seorang lelaki yang didapati bersalah memiliki dengan tujuan menjual kelengkapan komunikasi yang tidak diperakui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Foto: Harian Metro/Aizuddin Saad

Jika gagal membayar denda, Orang Kena Saman (OKS) iaitu Khor Ooi Heong berdepan hukuman penjara enam bulan.

Khor yang tidak diwakili peguam merayu pengurangan hukuman kerana syarikat miliknya iaitu Wellbao Trading yang menjalankan perniagaan itu telah ditutup selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dia juga mempunyai seorang anak yang menghidap kanser dan perlu berulang alik ke hospital. Manakala isterinya pula tidak bekerja kerana perlu menjaga dua anak.

Saya sudah mengaku salah dan sekarang saya tak menjual lagi. Saya sudah berikan kerjasama kepada pihak siasatan semasa menyelesaikan kes ini. Saya merayu denda yang rendah,

Mengikut kertas pertuduhan, lelaki itu didakwa menjual kelengkapan komunikasi iaitu tiga unit Android TVBox jenama Tian Mau yang tidak diperakui oleh Peraturan-peraturan Komunikasi dan Multimedia (Standard Teknik) 2000 pada 9 Julai 2020.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas