Connect with us

Oh! Media

Ini Tindakan Negara China Elak Rakyat Bergosip Dan Mendewakan Selebriti

selebriti

Oh! Tidak

Ini Tindakan Negara China Elak Rakyat Bergosip Dan Mendewakan Selebriti

Bagi memastikan anak muda negara itu tidak terus tersesat, pemerintah China telah mengharamkan beberapa rancangan realiti yang melalaikan. China turut menyekat program pencarian bakat baharu, termasuk mengarahkan pihak penyiaran tidak mempromosikan lelaki lembut.

ADVERTISEMENT

BACA: Pemaju China Cipta Sejarah, Bina Pangsapuri 10 Tingkat Dalam 28 Jam

Memetik laporan The Guardian, antara peraturan baharu yang diarahkan adalah pihak penyiaran tidak boleh menaikkan sebarang perkembangan idola atau selebriti. Rancangan realiti melibatkan anak-anak selebriti juga tidak dibenarkan sama sekali.

Pelakon dengan perangai buruk diharamkan

Pihak Pentadbiran Radio dan Televisyen Nasional China juga diarahkan untuk menolak sebarang bahan yang menyiarkan lelaki lembut, aksi kasar, penggunaan bahasa tidak sopan, memaparkan gaji selebriti dan menaikkan pelakon dengan perangai buruk.

China nampaknya tidak mahu format hiburan mereka sama seperti apa yang berlaku di Korea Selatan. Ini apabila peminat menjadi terlalu menyanjung artis kesayangan sehingga sanggup melakukan sesuatu yang gila.

Ada dakwaan mengatakan peminat merancang untuk serang penjara bebaskan artis kesayangan

Contohnya, peminat Kris Wu telah membantah penahananya yang didakwa atas kesalahan merogol. Apa yang dilakukan peminat ini dianggap sebagai penyembahan ke atas selebriti dan ia perlu dicegah.

Sebab itu jika di Malaysia semua program, drama dan filem akan ditapis pihak berwajib bagi memastikan bahan penyiaran yang dikeluarkan tidak melanggar hukum atau undang-undang.

Kredit: The Guardian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

Ke Atas