Connect with us

Oh! Media

Jangan Kecam Dulu! Ini Alasan Pengarah Perhutanan Kelantan Kata Pembalakan Baik Untuk Populasi Harimau

pembalakan

Oh! Politik

Jangan Kecam Dulu! Ini Alasan Pengarah Perhutanan Kelantan Kata Pembalakan Baik Untuk Populasi Harimau

Bila baca tajuk berita dari Malaysiakini tadi macam tak percaya yang pembalakan hutan ini mampu tingkatkan populasi harimau. Tapi selepas baca dan cuba fahami, itulah apa yang dinyatakan oleh Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan, Abdul Khalim Abu Samah.

ADVERTISEMENT

BACA: “Selangor Tebang Kayu Di Mana, Wilayah Persekutuan Ada Hutan Di Mana?”, MB Kedah

Beliau mendakwa yang ada kajian membuktikan kesan pembalakan yang berlaku mampu membantu harimau untuk berkembang. Ini kerana kawasan yang diterokai ini akan ditumbuhi tumbuhan baru dan akan ada spesis haiwan datang yang kemudian menjadi makanan harimau.

Berdasarkan fakta kajian oleh pakar, kawasan-kawasan selepas pembalakan sebenarnya bagus untuk populasi harimau. Populasi harimau akan lebih tinggi, apabila berlaku pembalakan kawasan itu akan ditumbuhi anak pokok.

Jadi kawasan itu akan dihadiri haiwan seperti kancil yang menjadi makanan harimau. Ia akan memudahkan harimau memburu mangsanya. – Jelas Abdul Khalim.

Memetik laporan Malaysiakini lagi, Abdul Khalim turut memberi gambaran yang harimau susah untuk mencari atau menangkap mangsa di dalam hutan simpan.

Kredit: Malaysiakini

+ Baca respon pembaca yang di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

Ke Atas