Jika berkunjung ke restoran Siam, memang tak sah kalau tak rasa kesedapan mi celup resepi istimewa dari negara Thailand. Kuahnya yang ‘padu’ dengan rasa daging dan kombinasi bahan-bahan lain membangkitkan lagi selera pelanggan.
BACA: Petang-Petang Makan Jagung Manis Leleh Memang Ohsem!
Bagi yang teringin nak masak sendiri, apa kata anda ikut resepi yang dikongsikan pengguna Facebook Faziela Lala ini. Memang ‘sebijik’ macam kedai Siam, siap ada telur gedik lagi!
Bahan-bahan untuk kuah mi celup
Tulang/Daging/Ayam
1 paket Rempah Sup Thai (Pack Oren)
Bawang putih *Diketuk
Serai *Diketuk
Akar Ketumbar
Daun Ketumbar *Dikisar
Halia Lengkuas
Kicap Sotong/ Sos Ikan
Kicap Mountain Thai
Tumis bawang putih, akar ketumbar, serai, halia, lengkuas dan satu paket rempah sup Thai sehingga naik bau. Kemudian, masukkan daun ketumbar yang telah dikisar untuk menaikkan lagi aroma kuah. Kicap sotong dan kicap Mountain Thai.
Tambahkan air berserta daging atau ayam, garam dan serbuk perasa. Rebus sehingga daging empuk. Bila daging dah empuk, keluarkan dan hiris nipis-nipis.
Untuk bahan celur
Kangkung/sawi
Taugeh
Mee/kuew teow/ bee hoon/Mi Thai (Serda)
Untuk bahan penambah rasa – Lada Jeruk, limau nipis, bawang goreng, bawang putih goreng, kacang tumbuk, serbuk lada sulah dan minyak cili (bahan penambah rasa boleh juga beli yang dah siap).
Dah siap!
Fuh memang menyelerakan! Bolehlah anda cuba resepi mi celup ini untuk dihidangkan kepada keluarga hujung minggu nanti. Bahan pun mudah je! Selamat mencuba.
Kredit: Faziela Lala
+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.