Connect with us

Oh! Media

#RENUNGAN Ini Lima Risiko Bahaya Tabiat Sambung Tidur Selepas Sahur

Oh! Lifestyle

#RENUNGAN Ini Lima Risiko Bahaya Tabiat Sambung Tidur Selepas Sahur

Seperti yang kita sedia maklum, bersahur merupakan satu amalan yang mendapat keberkatan. Sahur adalah sunat dan sangat dituntut dalam syariat. Pendek kata, kalau sengaja malas sahur tu memang rugi lah.

ADVERTISEMENT

Kebiasaannya selepas bersahur, ada yang terus bersiap untuk ke tempat kerja dan meneruskan kerja-kerja rumah yang lain. Ada juga yang ‘bantai’ tidur walaupun hanya untuk sekejap.

Tahukah korang, tabiat tidur selepas bersahur mempunyai kesan negatif kepada kesihatan diri? Malah, ada beberapa keadaan yang mengundang risiko bahaya sehingga membawa maut.

Jom baca penjelasan lanjut yang dikongsi di laman Hello Doktor ini.

Mengapa tidur selepas sahur berbahaya?

Menerusi laporan Hello Doktor, selepas makan perut akan mencerna makanan menjadi pecahan nutrien. Nutrien inilah yang akan diserap tubuh.

Makanan yang kaya dengan karbohidrat dan lemak memerlukan waktu minima 2 jam untuk dicerna. Proses pencernaan ini memerlukan bekalan darah yang banyak, disebabkan itu setelah makan anda disarankan untuk tidak terus melakukan aktiviti lain yang memerlukan bekalan darah yang banyak, seperti bersukan.

Apabila tidur dalam masa 2 jam setelah makan, saluran pencernaan belum sempat mencerna makanan, yang akhirnya akan menyebabkan gangguan saluran pencernaan dan penyerapan nutrien tubuh.

Hasilnya, makanan yang dimakan tidak mampu menghasilkan tenaga yang diperlukan tubuh.

5 kesan negatif kepada diri

Laman Hello Doktor turut menyenaraikan lima kesan negatif tidur selepas sahur kepada kesihatan tubuh badan. Antaranya adalah seperti berikut;

Tidur lepas sahur boleh menambahkan lemak

Terdapat kajian yang mendapati bagi mereka yang mempunyai sejarah keturunan keluarga gemuk, kebiasaan tidur setelah makan sahur dapat meningkatkan risiko mengalami kegemukan sebanyak 2 kali ganda.

Lebih-lebih lagi dengan pengambilan makanan berlemak atau makan makanan yang digoreng.

Hal ini boleh memburukkan keadaan kesihatan terutamanya yang sedang diet dan ingin melangsingkan tubuh.

Ini disebabkan karena sewaktu tidur, tubuh anda secara automatik akan memerlukan hanya sedikit tenaga, kesannya makanan tidak akan dimanfaatkan sebaliknya bertimbun menjadi lemak.

Akhirnya risiko mengalami obesiti/kegemukan pun semakin meningkat.

Jeremy Barnes, professor dari Southeast Missouri State University pun menjelaskan pada saat tidur terdapat peningkatan kadar hormon grehlin, yang boleh membuatkan orang merasa lebih lapar ketika bangun.

Tidur selepas sahur sebabkan peningkatan asid perut

Proses pencernaan yang melibatkan makanan meransang pengeluaran asid perut. Setiap kali makanan masuk ke dalam badan, asid perut pun akan meningkat.

Apabila makanan tidak tercerna dengan sempurna, asid perut boleh menyebabkan keradangan dinding perut.

Simptomnya sakit di sekitar hulu hati atau perut kiri bahagian atas, atau rasa panas pada dada. Oleh itu, berhati-hati bagi mereka yang memiliki penyakit gastritis.

Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) atau refluks asid perut

Refluks asid terjadi karena laluan antara perut dan kerongkong tidak tertutup secara sempurna. Hal ini biasanya disebabkan oleh pengaruh graviti iaitu perubahan posisi.

Posisi berbaring atau tidur lepas sahur boleh menyebabkan makanan yang belum sempurna dicerna mungkin berbalik daripada perut ke kerongkong.

Makanan ini membawa sekali asid perut, yang boleh menyebabkan keradangan, bahkan luka pada kerongkong.

Rasa panas di dada, sakit kerongkong, mual, sendawa dan mulut terasa pahit adalah simptom-simptom yang menunjukkan adanya refluks.

Hal ini sudah tentu menyebabkan rasa tidak selesa sewaktu berpuasa. GERD boleh dicegah dengan menunggu makanan tercerna sempurna dahulu sebelum memutuskan untuk tidur.

Gangguan saluran pencernaan

Kebiasaannya, pengosongan perut manusia berlangsung sekitar dua jam setelah makan. Namun posisi berbaring sewaktu tidur boleh mengganggu proses pengosongan perut tersebut.

Jika hal ini berterusan berlaku, maka gangguan pencernaan seperti cirit-birit ataupun sembelit boleh terjadi bergantung kepada bahan makanan yang masuk ke dalam perut anda.

Oleh itu, anda disarankan untuk mencegah makanan kaya lemak, kaya gula, dan kafein dalam menu sahur.

Perbanyakkan makan buah dan sayur agar proses pencernaan menjadi lancar.

Tidur selepas sahur boleh sebabkan strok

Strok merupakan penyakit berbahaya yang ditakuti ramai orang. Strok terbahagi kepada 2 iaitu strok penyumbatan (ischemic) dan strok perdarahan (hemorrhage).

Jenis strok yang terkait dengan kebiasaan tidur setelah makan adalah stroke penyumbatan. Alasannya cukup jelas, iaitu sewaktu tidur, aliran darah ke otak harus tetap berterusan mengikut keperluan.

Apabila perut juga sedang menjalankan aktiviti iaitu mencerna makanan, maka bekalan aliran darah menjadi terbahagi.

Dalam jangka panjang, bila kebiasaan ini diteruskan, otak mungkin kekurangan oksigen dan menyebabkan strok.

Fuh memang terbuktilah memang risiko tidur selepas sahur ni. Jangan dijadikan tabiat ya!

Kredit: Hello Doktor

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas