Connect with us

Oh! Media

Rekaan Teknologi ‘Mata Ketiga’ Bantu Individu Yang Obses Dengan Telefon Pintar

Oh! Tech

Rekaan Teknologi ‘Mata Ketiga’ Bantu Individu Yang Obses Dengan Telefon Pintar

Seorang pelajar Korea Selatan yang mengambil jurusan dalam bidang reka bentuk inovasi telah mencipta satu rekaan teknologi bagi membantu masalah individu yang terlalu obses dengan telefon bimbit sehinga tidak dapat melarikan mata mereka daripada skrin telefon.

ADVERTISEMENT

Rekaan teknologi berbentuk seperti bebola mata itu dicipta untuk memberi amaran kepada penggunanya sekiranya terdapat halangan di hadapan ketika berjalan.

Paeng Min Wook,28, mencipta ‘The Third Eye’ yang dipasang di dahi itu menekankan teknologi tersebut direka untuk membantu manusia dan mengelakkan sebarang kemalangan berlaku ketika pengguna sedang sibuk menggunakan telefon bimbit.

kamera mata ketiga

Sumber : Reuters

‘Mata ketiga’ itu akan memberi tindak balas awal kepada individu yang memakainya. Contohnya, jika pengguna sedang hampir dengan penghalang di hadapan seperti tiang atau dinding dengan jarak satu atau dua meter, ‘mata ketiga’ akan berbunyi menandakan tanda amaran.

kamera mata ketiga

Sumber : Reuters

Berkongsi kepada Reuters, pelajar ini memaklumkan yang teknologi kelihatan seakan-akan mata ini diperbuat daripada bahan-bahan plastik lutsinar. Bukan itu saja, ia juga mempunyai pembesar suara kecil dan monitor di kawasan depan ‘mata ketiga’ tersebut untuk mengenal pasti halangan di hadapan.

kamera mata ketiga

Sumber : Reuters

Walau bagaimanapun menurut pelajar ini, ‘mata ketiga’ ini dicipta sebagai peringatan dan bukanlah jalan penyelesaian bagi sesiapa yang terlalu obses dengan telefon bimbit.

Dia berharap dengan adanya teknologi ini dapat menyedarkan kepada pengguna betapa bahayanya jika mereka mengabaikan keselamatan dengan hanya tertumpu pada skrin telefon ketika berjalan dan berpesan supaya tidak terlalu bergantung kepada ‘mata ketiga’.

Kredit : Reuters

+Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Tech

Ke Atas