Connect with us

Oh! Media

Pengguna Perlu Ada Akses Padam Data Peribadi Bagi Aplikasi Di Google Play

google play

Oh! Tech

Pengguna Perlu Ada Akses Padam Data Peribadi Bagi Aplikasi Di Google Play

Terbaru, Google Play telah melakukan pembaharuan pada pembangunan aplikasi mereka untuk membolehkan data peribadi anda dipadam sepenuhnya dengan lebih mudah. Wow menarikkan!

ADVERTISEMENT

Mesti ramai yang selalu melakukan pembelian secara online dan mengaktifkan mod lokasi dalam pelbagai aplikasi kan? Sebabkan itulah data peribadi korang terdedah sebenarnya. Bahaya tahu tak!

Cukuplah tengok berapa banyak panggilan ataupun mesej dari orang yang tidak dikenali ataupun ‘scammer’ yang telah hubungi korang sebelum ini. Haa, nampak tak betapa senangnya orang luar boleh dapat data peribadi kita?

Play Store

Bermula  7  Disember 2023, pembangunan aplikasi di Play Store akan memberi pilihan kepada pengguna untuk memadam akaun dan data peribadi terus dari dalam aplikasi.

Juga, pautan memadam akaun akan dipaparkan dalam maklumat aplikasi di Play Store. Selain itu, pautan bagaimana memadam data peribadi sepenuhnya akan diberikan.

Ciri ini perlu mudah diakses oleh pengguna dan tidak boleh disembunyikan. Wah! lepas ni tak perlulah risau tentang data peribadi kita akan terdedah kalau tidak lagi guna aplikasi tu kan..

Kredit: amanz

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Tech

30 Hari Paling Trending

Ke Atas