Connect with us

Oh! Media

Proton X70 Versi CKD Mula Dijual Bermula Dari RM94,800. Lebih Canggih Dari CBU!

Oh! Tidak

Proton X70 Versi CKD Mula Dijual Bermula Dari RM94,800. Lebih Canggih Dari CBU!

Proton X70 telahpun memasuki pasaran Malaysia tapi hanya sebagai versi CBU sejak Disember 2018 lalu dan baru-baru ini, Proton X70 dah ada yang versi pemasangan tempatan (CKD) dari Tanjung Malim dan telah dilancarkan dengan harga bermula RM94,800 bagi spek yang rendah sehingga RM122,800 untuk spek yang paling tertinggi untuk model X70 ini.

Logo lebih garang

Versi CKD kalini memberikan lebih nilai dengan penurunan harga sekitar RM1,000 hingga RM5,000 berbanding dengan versi CKD. Dari segi luaran, apa yang Ohmedia lihat cuma ditukarkan design logo Proton baru dan nampak lebih garang dari yang sebelum ini. Tidak ada banyak perubahan yang dilakukan kepada X70 CKD ini dan ianya masih sama seperti model versi CBU.

Kotak gear 7-kelajuan

Perubahan paling besar dan mengagumkan yang dilakukan kepada Proton X70 CKD adalah dengan kehadiran kotak gear DCT 7-kelajuan baharu yang dipanggil DCT7 bagi menggantikan kotak gear yang lama berjenis konvensional 6-kelajuan pada X70 CBU. Kalau korang nak tahu, 7-DCT adalah teknologi transmisi yang telah dibangunkan oleh Geely bersama jenama pengeluaran kereta gergasi dari Germany, Volvo. Pergh! Bukan kaleng-kaleng gais.

Warna baru yang tak terlalu garang dan lembut

Oh ya, X70 CKD turut hadir dengan warna baharu iaitu Space Grey (kelabu kebiru-biruan). Ohmedia sendiri berpendapat yang kenderaan utiliti sukan (SUV) ini perlu sedikit berbeza seperti apa yang Pandu Laju harapkan supaya nampak kelaian dari yang versi CBU, tapi apalah kuasa kita untuk mengomplen, kah! Lencana pun lencanalah, janji adalah juga bezanya.

Untuk mengetahui yang lebih mendalam tentang Proton X70 CKD yang baru dilancarkan ini, korang boleh layan video dibawah yang telah dipandu uji oleh Pandu Laju sendiri. Enjoice!
Sumber : Pandu Laju

Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

Trending

ITTIFY

To Top