×
Puasa Barakah Bersama
Connect with us

Oh! Media

Kerajaan Jepun Beri 2,000 iPhone Kepada Penumpang Kapal Cruise Kerana Koronavirus!

Oh! Tidak

Kerajaan Jepun Beri 2,000 iPhone Kepada Penumpang Kapal Cruise Kerana Koronavirus!

Sumber gambar dari twitter @masujun

Seperti mana kita tahu, kes melibatkan wabak koronavirus semakin menjadi-jadi sehinggakan berlaku satu kejadian dimana semua penumpang sebuah kapal persiaran tidak dibenarkan untuk turun kerana ada penumpang lain yang dijangkiti wabak berkenaan.

Kapal berkenaan dikenali sebagai Diamond Princess Cruise yang memulakan perjalanan pada 20 Januari dari Yokohama, Jepun kemudian singgah negara berisiko wabak, Hong Kong, dan kembali ke Yokohama pada 4 Februari sebelum dikuarantin.

Menurut info, lebih 3,500 penumpang serta krew dikuarantin selama seminggu di kapal berkenaan dan mencatatkan 170 kes.  Penumpang yang dikuarantin semakin gelisah kerana perkhidmatan bilik, makanan serta ubat-ubatan semakin berkurangan diatas kapal dengan membuat posting di Twitter.

Bagi mengatasi masalah ini, kerajaan Jepun melalui Kementerian Kesihatan Jepun, Buruh, Kebajikan dan Syarikat Softbank Telekom Jepun akan mengagihkan iPhone sebanyak 2,000 unit untuk setiap satu kabin. Tujuannya adalah untuk membolehkan pengguna meminta ubat-ubatan, atur perjumpaan dengan doktor dan terima maklumat dari pegawai kesihatan dengan aplikasi yang tersedia didalamnya.

iPhone ini diberikan bagi membolehkan pengguna menggunakan aplikasi tersedia berkenaan kerana telefon pengguna sedia ada mungkin tidak dapat menggunakan aplikasi berkenaan kerana didaftarkan di negara lain selain Jepun.

OHMEDIA: TIDAK DINAFIKAN JEPUN SENTIASA TERKEHADAPAN BILA BAB-BAB TEKNOLOGI, TAPI OHMEDIA HARAPKAN AGAR SEMUA PENUMPANG DAN KREW KAPAL BERKENAAN KEMBALI SIHAT DAN BEBAS DARI WABAK KORONAVIRUS.

ADVERTISEMENT

Sumber: Bussines Insider | 9To5Mac

+ Baca respon pembaca kerajaan beri 2,000 iPhone kepada penumpang kapal di Facebook Oh! Media

Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

To Top