Connect with us

Da’i Wan Tegur Aliff Syukri Gara-Gara Jual Topeng Bocor!

Oh! Tidak

Da’i Wan Tegur Aliff Syukri Gara-Gara Jual Topeng Bocor!

Baru-baru ini, sebuah potongan video daripada Instagram Live (IG Live) Datuk Seri Aliff Syukri, @aliffsyukriterlajaklaris telah tular di media sosial apabila dia menunjukkan demonstrasi penjualan penutup muka dan hidung kepada pengikutnya.

Apa yang lebih mengejutkan adalah beliau teruk dikecam oleh netizen semasa melakukan demonstrasi tersebut kerana penjualan penutup muka dan hidung miliknya adalah bocor. Sepertimana yang kita tahu, Aliff bertindak dengan cepat supaya menutup kesalahannya dengan memotong buah mangga.

Ini bukan lagi satu kelucuan, ini satu pendustaan yang terang-terangan wujud ketika mengiklankan produknya ketika berniaga. Perbuatan Dato Aliff Syukri jelas haram, & jika dia teruskan maka dihukumkan pada zahirnya berdosa. Jika berterusan, maka ia akan menjadi bagian dari dosa besar, dan dia perlu bertaubat pada Allah swt & meminta maaf pada semua yang telah mendengar marketing penipuan dalam penjualan produk Face Mask yang sangat ‘Defective’ & mungkin akan mengancam nyawa buat siapa yang telah membelinya. Jelas, air menitis dengan laju (Bocor) walaupun hanya diletakkan sedikit sahaja. Kemudian, cepat2 disorokkan ketepi bila tampak kebocoran berlaku disitu dan mengatakan ia produk berkualiti. Sudahlah jual produk yang defective , kemudian menipu dalam penghebahan penjualan pula. Sesungguhnya Dato’ Aliff telah mencipta rantaian dosa yang tidak terperi jika berniaga seperti ini. Face mask adalah sangat penting, untuk membasmi kuman / virus dari orang yang memakainya. Mana mungkin Face Mask yg dijual oleh Dato’ Aliff tersebut dapat menjalankan peranan utk melindungi orang lain dari si pemakainya & ini merbahaya, bahkan mungkin akan terus memberi ancaman penyakit pada yang lain. Saya dibenarkan tegur terbuka dlm kes seperti ini kerana ia satu hal yg membawa keburukan pada semua. Dato’ Aliff, sila hentikan penjualan produk Face Mask ini! Bertaubatlah kepada Allah swt, takutlah pada azab org2 yg menipu dalam perniagaan. Hari ini Allah swt mungkin memberi kamu nikmat, tapi ingat, tidak semua nikmat itu baik utk kamu di hari akhirat, terkadang ia rupanya bagian dari ‘Istidraj’. Hati2lah Dato’, ramai org yg berniaga tergelincir jatuh masuk ke dalam neraka & menerima azab yang perit dari Allah swt. Kepada seluruh rakyat Malaysia, umumnya saya boleh mengarahkan kini, untuk berhentilah dari membeli produk dia ini & belilah Face Mask yg mematuhi piawaian shj. Sesungguhnya dia telah menipu ketika berniaga, & orang2 seperti ini tidak layak lagi dihormati dalam perniagaannya. Kita dibenarkan utk bersangka buruk kepada peniaga yg jelas & terang-terangan menipu dalam perniagaan utk lebih ‘Ihtiyat’ (Berhati-hati dengannya). Semoga Allah jaga kita semua dari tipu daya seperti ini.
A post shared by Mr. WD (Official) (@wandazrin) on


Aduh, mesti rasa malu kan? Pendakwah bebas yang bernama Wan Dazrin Wan Din atau lebih dikenali sebagai Da’i Wan juga tampil membuat teguran secara terbuka terhadap usahawan kosmetik itu di Instagramnya, @wandazrin. Menurut beliau, tindakan ini adalah sebagai haram dalam Islam dan dosa besar serta penipuan secara terang-terangan.

Sesungguhnya Dato’ Aliff Syukri telah menipu dengan Face Mask penjualannya. Ini bukan lagi satu kelucuan, ini satu pendustaan yang terang-terangan wujud ketika mengiklankan produknya ketika berniaga. Perbuatan Dato Aliff Syukri jelas haram dan jika dia teruskan maka dihukumkan pada zahirnya berdosa. Jika berterusan, maka ia akan menjadi bagian dari dosa besar dan dia perlu bertaubat pada Allah SWT dan meminta maaf pada semua yang telah mendengar marketing penipuan dalam penjualan produk Face Mask yang sangat ‘Defective’ & mungkin akan mengancam nyawa buat siapa yang telah membelinya. Jelas, air menitis dengan laju (Bocor) walaupun hanya diletakkan sedikit sahaja. Kemudian, cepat-cepat disorokkan ketepi bila tampak kebocoran berlaku disitu dan mengatakan ia produk berkualiti. Sudahlah jual produk yang defective, kemudian menipu dalam penghebahan penjualan pula. Sesungguhnya Dato’ Aliff telah mencipta rantaian dosa yang tidak terperi jika berniaga seperti ini. Face mask adalah sangat penting, untuk membasmi kuman / virus dari orang yang memakainya. Mana mungkin Face Mask yang dijual oleh Dato’ Aliff tersebut dapat menjalankan peranan untuk melindungi orang lain dari si pemakainya & ini merbahaya, bahkan mungkin akan terus memberi ancaman penyakit pada yang lain. Saya dibenarkan tegur terbuka dalam kes seperti ini kerana ia satu hal yg membawa keburukan pada semua. Dato’ Aliff, sila hentikan penjualan produk Face Mask ini! Bertaubatlah kepada Allah SWT, takutlah pada azab orang-orang yang menipu dalam perniagaan. Hari ini Allah SWT mungkin memberi kamu nikmat, tapi ingat, tidak semua nikmat itu baik untuk kamu di hari akhirat, terkadang ia rupanya bagian dari ‘Istidraj’. Hati-hatilah Dato’, ramai orang yang berniaga tergelincir jatuh masuk ke dalam neraka dan menerima azab yang perit dari Allah SWT. Kepada seluruh rakyat Malaysia, umumnya saya boleh mengarahkan kini, untuk berhentilah dari membeli produk dia ini dan belilah Face Mask yang mematuhi piawaian sahaja. Sesungguhnya dia telah menipu ketika berniaga dan orang-orang seperti ini tidak layak lagi dihormati dalam perniagaannya. Kita dibenarkan untuk bersangka buruk kepada peniaga yang jelas dan terang-terangan menipu dalam perniagaan untuk lebih ‘Ihtiyat’ (Berhati-hati dengannya). Semoga Allah jaga kita semua dari tipu daya seperti ini.

Haa, ingat! Peniaga kena jujur tau dalam perniagaan. Bukan apa, jangkitan wabak Covid-19 ni adalah virus yang berbahaya. Mestilah kita nak yang terbaik supaya boleh hindari dari penyakit tu kan? Apapun, Ohmedia nak korang kekal berada di rumah untuk memutuskan rantaian wabak ni okay!

OHMEDIA: LAGI 9 HARI NAK HABIS PKP DAH. STAY SAFE EVERYONE!

Sumber: Instagram

+ Baca respon pembaca beri pendapat di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral. Juga memastikan laman media sosial untuk Oh! Media sentiasa berjalan dengan lancar.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

To Top