Connect with us

Oh! Media

Wanita Mali Lahirkan Sembilan Anak Kembar Dibenarkan Pulang, Bayi Semakin Sihat

sembilan anak kembar

Oh! Tidak

Wanita Mali Lahirkan Sembilan Anak Kembar Dibenarkan Pulang, Bayi Semakin Sihat

Seorang wanita bernama Halima Cisse yang berjaya melahirkan sembilan anak kembar kini dibenarkan pulang ke negara asalnya, Mali.

ADVERTISEMENT

BACA: Disangka Tujuh, Wanita Mali Lahirkan Sembilan Anak Kembar

Menurut Harian Metro, semua sembilan anak kembar Halima Cisse akan dibenarkan pulang tidak lama lagi selepas doktor berpuas hati dengan tahap kesihatan bayi itu.

Lima perempuan empat lelaki

sembilan anak kembar

Kesemua bayi kembar ini merupakan kelahiran memecah rekod dunia pada bulan Mei lalu. Sembilan bayi itu terdiri daripada lima perempuan dan empat lelaki.

Selain Halima dan suaminya, Kader, bayi-bayi itu turut dijaga oleh empat orang jururawat selama 24 jam. Demi mendapat proses kelahiran dan fasiliti yang lebih baik, mereka telah mendapat rawatan di Maghribi sejak Mei lalu.

Kerajaan Mali telah menanggung kesemua kos rawatan hospital yang dianggarkan bernilai 1 juta pound sterling, bersamaan kira-kira dalam RM5.7 juta.

Mereka semakin sihat dan kuat setiap hari disebabkan pemantauan rapi dan akan dibenarkan pulang ke rumah tidak lama lagi. – Kader

Kader dan Halima kelihatan ceria apabila mereka akan dibenarkan pulang bersama 9 anak kembar tidak lama lagi. Hal ini kerana, berat dan kesihatan bayi mereka sudah menunjukkan progress baik.

Semoga Halima dan keluarga terus kekal sihat dan ceria. Bukan senang nak jaga sembilan anak dalam satu masa. Sama-sama kita doakan agar Tuhan beri ketabahan buat Halima dan Kader dalam membesarkan rezeki kiriman Tuhan ini.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

Ke Atas