Connect with us

Oh! Media

Pelajar Perempuan 14 Tahun Alami Cacat Kekal Selepas Didenda Lakukan ‘Ketuk Ketampi’ 300 Kali

ketuk ketampi

Oh! Tidak

Pelajar Perempuan 14 Tahun Alami Cacat Kekal Selepas Didenda Lakukan ‘Ketuk Ketampi’ 300 Kali

Sedih ldengan nasib adik ini yang akan mengalami cacat kekal berpunca dari hukuman squats atau ketuk ketampi dari cikgunya. The Sun Uk ada melaporkan tentang seorang pelajar perempuan, 14 tahun yang telah didenda melakukan 150 kali squats di sebuah sekolah vokasional di Sichuan.

ADVERTISEMENT

Hukuman melampau itu diberikan seorang guru hanya kerana mangsa membawa snek ke dalam dorm. Pada mulanya, ketua pelajar di situ mendakwa terdapat snek di katil mangsa dan arahkannya untuk melakukan ketuk ketampi sebanyak 300 kali.

Mangsa kemudian menafikan snek itu miliknya dan turut memaklumkan dia tidak mampu membuat hukuman itu kerana pernah mengalami kecederaan kaki pada April 2020.

Guru benarkan hukuman melampau itu diteruskan

Ketua pelajar itu tidak mengendahkan alasan yang diberikan mangsa dan tetap menyuruh dia untuk melakukan ketuk ketampi. Hukuman itu turut dibenarkan seorang guru yang hanya melihat mangsa melakukan ketuk ketampi.

Sebaik sahaja mangsa capai 150 kali ketuk ketampi, mangsa terus terjatuh dan mengalami kecederaan serius di kaki. Hasil pemeriksaan, kaki mangsa perlu menjalani pembedahan dan turut dimaklumkan doktor akan mengalami cacat kekal. Mangsa juga perlu menggunakan tongkat untuk berjalan sepanjang hidupnya. Pasti apa yang berlaku ini memberi tekanan kepada pelajar terbabit.

Sekolah tawar sejumlah wang yang banyak

Pihak sekolah kemudian menawarkan sebanyak RMB 109,774 atau RM71,236 kepada keluarga mangsa. Tawaran duit ini bagaimanapun ditolak keluarga mangsa dan mahukan keadilan.

Macam mana pula dengan nasib guru tu? Berdasarkan laporan, guru terbabit telahpun dipecat dan siasatan masih dijalankan pihak berkuasa.

Kredit: The Sun UK

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

Ke Atas