Connect with us

Oh! Media

Malaysia ‘Raja’ Rokok Seludup Dunia

Oh! Tidak

Malaysia ‘Raja’ Rokok Seludup Dunia

Baru-baru ni, Malaysia sekali lagi jadi topik hangat berita global selepas dilabel sebagai negara terbesar di dunia yang terlibat dalam pasaran dan penjualan rokok seludup. Fuh!

ADVERTISEMENT

‘Title’ ni telah diletakkan oleh firma peneraju kajian strategik pasaran, Euromonitor International dalam Forum NST175 Insight yang membincangkan topik “Pasaran Rokok Seludup: Pandangan Multinasional”.

Kalau ikutkan, ni bukannya suatu perkara yang patut kita bangga tau! Bila kita dah terkait dengan isu rokok seludup, tak mustahil negara luar akan kaitkan kita dengan jenayah-jenayah lain macam seludup manusia ataupun haiwan liar. Haih.

Menurut David Luna, bekas Diplomat Amerika Syarikat, yang juga bekas Pengerusi Pasukan Petugas Bagi Menangani Dagangan Haram di OECD, pasaran rokok seludup Malaysia boleh membahayakan negara ASEAN dan ekonomi Persidangan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC).

“Disebabkan Malaysia kini berperanan sebagai pengerusi dan tuan rumah APEC tahun ini, kerajaan Malaysia harus mengambil peranan peneraju untuk memulakan kerjasama melangkaui sempadan bagi menangani masalah multinasional ini.” – katanya.

Kami faham, mungkin rokok seludup ni boleh jadi alternatif buat para perokok untuk jimatkan kos. But still, matlamat tak halalkan cara. Jadi, pihak bertanggungjawab perlu cari jalan yang terbaik untuk selesaikan isu ni. Jangan pula sebab nak cari untung, maruah negara tergadai.

Kredit: Berita Harian, Facebook NST Online

Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Penulis sepenuh masa di Oh! Media yang juga sepenuh masa ingin menyampaikan manfaat kepada rakyat Malaysia.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

To Top