Connect with us

Oh! Media

Kecewa Dengan Kekasih, Lelaki Bukan Islam Bakar Al-Quran

Oh! Tidak

Kecewa Dengan Kekasih, Lelaki Bukan Islam Bakar Al-Quran

Malam tadi, senaskah tafsir Al-Quran dibakar seorang lelaki bukan Islam di Pekan Kuala Nerang, Alor Setar. Kurang ajar betul!

ADVERTISEMENT

Menurut laporan Harian Metro, motif lelaki itu berbuat demikian kerana dipercayai kecewa dan marah dengan kekasihnya yang berubah hati. 

Kejadian itu dilaporkan kepada pihak polis selepas seorang lelaki Melayu melihat satu video dimana lelaki tersebut membakar Al-Quran di belakang tandas menerusi aplikasi WhatsApp. Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata bahawa satu kertas siasatan dibuka berhubung kes ini.

Lokasi kejadian tidak mempunyai CCTV dan merupakan kawasan terbuka. Polis mengambil cebisan Al-Quran yang terbakar itu bagi membantu siasatan.

Kemudian, lelaki berusia 36 tahun itu ditahan di Pekan Kuala Nerang dan polis merampas dua unit telefon bimbit, satu unit pemetik api dan sepasang selipar yang dipercayai digunakan ketika kejadian.

Menurut suspek, senaskah Al-Quran yang dibakarnya adalah pemberian daripada bekas kekasihnya. 

Hasil soal siasat, suspek mendakwa dia tidak berbuat untuk menyentuh sensitiviti agama namun dia ditahan reman untuk membantu siasatan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 435/295 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara 14 tahun dan denda bagi kesalahan Seksyen 435 Kanun Keseksaan manakala hukuman penjara dua tahun, denda dan kedua-duanya bagi kesalahan Seksyen 295 Kanun Keseksaan.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

To Top