Connect with us

Oh! Media

‘Jika Kes Tidak Menurun, Ekonomi Mungkin Ditutup’ – EuroCham

COVID-19

‘Jika Kes Tidak Menurun, Ekonomi Mungkin Ditutup’ – EuroCham

Dewan Perniagaan dan Industri Kesatuan Eropah (EU)-Malaysia (EuroCham Malaysia) menerusi sebuah surat kepada ahlinya memaklumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh mungkin dilaksanakan sekiranya kes penularan wabak Covid-19 gagal dikawal.

Memetik laporan Astro Awani, pelaksanaan PKP penuh tersebut meliputi penutupan hampir kesemua aktiviti ekonomi jika kes masih meningkat menjelang 4 Februari nanti.

Menurutnya lagi, perkara tersebut dimaklumkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Lokman Hakim Ali ketika mesyuarat bersama EuroCham.

Beliau memberitahu bahawa, Kementerian Kesihatan (KKM) membuat pendirian jelas tentang penutupan sepenuhnya ekonomi.

Sebanyak 99 kluster COVID-19 di Malaysia adalah berkait dengan sektor pembuatan, dan pihak KKM percaya sektor itu punca utama kepada jangkitan.

Kata EuroCham lagi, asrama pekerja dan aktiviti seperti pengangkutan serta aktiviti sosial dikenal pasti sebagai punca masalah. Oleh itu, MITI bersama Dewan Perniagaan telah menggariskan beberapa langkah.

Syarikat akan melantik sekurang-kurangnya seorang wakil dari bahagian sumber manusia untuk menyelaras pekerja dan pekerja asing di asrama. Ia bagi mengurangkan pergerakan serta aktiviti sosial.

Syarikat perlu bertanggungjawab terhadap pengurusan pekerja asing atau perumahan mereka yang dilantik melalui agensi.

Terdapat kes di mana keadaan rumah yang teruk serta pengangkutan yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP), sekali gus menyebabkan kadar jangkitan meningkat.

Selain itu, syarikat turut dituntut menyediakan ruang kuarantin asas di asrama bagi memastikan kes di bawah pemantauan, kontak rapat dan kes positif boleh diasingkan.

Sekadar gambar hiasan

Pihak syarikat perlu memastikan jumlah pekerja dalam setiap kenderaan pekerja adalah di bawah 50 peratus bagi memastikan adanya penjarakan fizikal.

Tambah EuroCham, sektor pembinaan turut disebut menjadi punca penularan.

MITI merayu kepada semua syarikat asing dan tempatan untuk bersama-sama berusaha mengurangkan dan memutuskan rantaian jangkitan demi memastikan ekonomi terus dibuka untuk perniagaan.

Namun perkara tersebut dibincangkan secara ringkas memandangkan ia bukan di bawah bidang kuasa MITI.

Kredit: Astro Awani

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Penulis sepenuh masa di Oh! Media berkaitan isu viral dan trending di media sosial.

Comments

Lagi dalam kategori COVID-19

To Top