Connect with us

Oh! Media

Israel Dakwa Bunuh 15 Anggota Penjuang Palestin

Oh! Tidak

Israel Dakwa Bunuh 15 Anggota Penjuang Palestin

Menurut Sinar Harian, pada Selasa lepas tentera Israel telah menyerang 130 sasaran ketenteraan di Gaza. Tentera Israel juga mendakwa yang mereka telah membunuh 15 anggota Hamas dan Jihad Islam.

ADVERTISEMENT

Jurucakap tentera rejim Zionis, Jonathan Conricus memberitahu kepada pemberita AFP yang mereka telah menyerang sasaran serangan ketenteraan kebanyakkannya milik Hamas dengan membunuh dengan anggaran 15 anggota Hamas dan Jihad Islam. 

Pada awalnya, Pergerakan Hamas menguasai Gaza yang persempadan dengan Israel. Pertempuran yang dasyat antara para penunjuk perasaan Palestin dan polis Israel itu mengakibatkan ratusan penduduk Palestin cedera.

Keganasan yang berlaku dipercayai selepas penduduk Palestin didakwa melemparkan objek-objek ke arah pasukan keselamatan Israel. Kemudian, Hamas pula dilaporkan memberikan kata dua kepada Israel supaya Masjid Al-Aqsa dikosongkan Israel sehingga jam 11 Isnin lalu.

Selepas tempoh yang diberi tamat, Hamas melancarkan satu siri serangan roket ke arah Israel termasuk Baitulmaqdis dengan bantuan beberapa kumpulan bersenjata di Genting Gaza. 

Serangan itu dilancarkan dengan anggaran lebih kurang 200 roket dari Gaza dan 90 peratus daripadanya berjaya dipintas oleh Sistem Pertahanan Iron Dome milik Israel.

Kredit: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

To Top