Connect with us

Oh! Media

Harga Ayam Dan Sayur Di Kelantan Sudah Kembali Murah

sayur

Oh! Tidak

Harga Ayam Dan Sayur Di Kelantan Sudah Kembali Murah

Kecoh dalam beberapa minggu ini harga sayuran dan barang basah naik di pasaran. Namun, menurut laporan Utusan, harga barangan di pasar terutama ayam dan sayur-sayuran di Kelantan sudah mula menurun.

ADVERTISEMENT

BACA: Tular Harga Sayur Naik Mendadak, KPDNHEP Beri Maklum Balas

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kelantan, Adnan Abd. Rahman telah mengesahkan penurunan harga ini selepas pihaknya membuat pemantauan beberapa hari lalu.

Harga turun hasil dari penguatkuasaan agensi kerajaan

sayur

Menurut Adnan, sebelum ini harga ayam dijual mencecah RM10 satu kilogram, namun sejak beberapa hari lepas, harga ayam boleh didapati dengan harga di bawah RM9 satu kilogram.

Pemantauan pihak kami juga mendapati harga sayur-sayuran di negeri ini juga turun hasil daripada penguatkuasaan agensi kerajaan.

Kita mendapati peniaga di pasar basah di negeri ini memberi kerjasama baik kepada KPDNHEP. Malah ada peniaga yang menyahut seruan apabila jual ayam dengan harga RM8 ke bawah.

Adnan juga menyatakan KPDNHEP Kelantan akan terus mengadakan pemeriksaan dan pemantauan di kawasan-kawasan pasar untuk memantau harga barangan di negeri tersebut.

Semoga usaha KPDNHEP Kelantan ini akan terus membuatkan peniaga-peniaga di luar sana tidak meletakkan harga sayuran atau bahan mentah dengan harga yang tidak masuk akal.

Kredit: Utusan

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Penulis di Oh! Media berkaitan isu-isu terkini dan hiburan di media sosial yang mampu memberikan manfaat serta membuka peluang kepada rakyat Malaysia agar sentiasa mengetahui isu semasa dengan lebih pantas.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

Ke Atas