Connect with us

Oh! Media

Guru KAFA Yang Tolak Vaksin Boleh Ditamatkan Kontrak?

guru

Oh! Tidak

Guru KAFA Yang Tolak Vaksin Boleh Ditamatkan Kontrak?

Terdapat 130 orang guru yang mengajar Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) di Selangor tak mahu menerima vaksin Covid-19 akan dipanggil bagi sesi penerangan kali kedua yang akan berlangsung dalam masa terdekat.

ADVERTISEMENT

BACA: Jika Perlu, Guru Enggan Divaksin Akan Dipindah Atau Dikeluarkan. – Dr Radzi

Menerusi laman Sinar Harian, Mohd Zawawi Ahmad Mughni, Exco Hal Ehwal Agama islam berkata, pakar-pakar kesihatan, agamawan dan mufti akan memberi maklumat mengenai pengambilan vaksin pada sesi penerangan itu nanti.

Sumbangan dan peranan diperlukan

guru

Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata, kalau mengikut perundangan, guru-guru tersebut yang menolak untuk mengambil suntikan vaksin Covid-19 boleh ditamatkan kontrak kerana mereka tidak berstatus penjawat tetap.

Namun, mereka masih memberi peluang kepada guru-guru tersebut dengan memberi kesedaran mengenai vaksinasi Covid-19.

Namun, kita melihat kepada sumbangan dan peranan mereka yang masih diperlukan jadi kita guna pendekatan bagi memberi pendidikan serta kesedaran kepada pihak terlibat.

Menurut Mohd Zawawi, ada satu kes kematian berlaku di Selangor akibat dari jangkitan wabak Covid-19 yang melibatkan seorang guru Kafa yang masih belum menerima suntikan vaksin.

Sebab itu pentingnya mereka ini divaksin. Murid Tahun Satu dan Dua juga akan divaksin, jadi guru juga haruslah menerima suntikan itu bagi menggelakkan risiko lebih bahaya.

Beliau menegaskan akan pentingnya buat guru-guru tersebut menerima vaksin. Diharapkan, selepas sesi penerangan nanti, mereka akan mendapat maklumat yang tepat dan memudahkan proses pembelajaran di sekolah.

Kredit: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Penulis di Oh! Media berkaitan isu-isu terkini dan hiburan di media sosial yang mampu memberikan manfaat serta membuka peluang kepada rakyat Malaysia agar sentiasa mengetahui isu semasa dengan lebih pantas.

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

To Top