Connect with us

Oh! Media

Gambar PM Menghadap Agong Diserang, Netizen Persoalkan Pentadbiran Muhyiddin & isu ekonomi negara

Oh! Politik

Gambar PM Menghadap Agong Diserang, Netizen Persoalkan Pentadbiran Muhyiddin & isu ekonomi negara

Semalam di laman Facebook, beberapa netizen telah meluahkan rasa tidak puas hati menerusi ruangan komen di akaun Facebook Istana Negara. Mereka juga dikatakan seolah-olah seperti tidak tahan dengan pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional yang dipimpinan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

ADVERTISEMENT

Di ruangan komen salah satu posting yang memaparkan gambar Muhyiddin menghadap Yang di-Pertuan Agong itu, netizen telah mengambil peluang untuk mengadu kesusahan yang mereka hadapi ketika pandemik Covid-19 dan ada juga juga yang turut berani “menyerang” pentadbiran Muhyiddin di akaun Facebook Istana Negara itu.

Salah seorang netizen dengan nama Hazriq Zamali berkata; 

Kami perlukan seorang pemimpin yang baik, serta bijak laksana untuk membantu kami di kala negara dilambung musibah.

Bukan seorang pemimpin sekampit beras.. Daulat Tuanku moga Allah kurniakan kesihatan dan kesejahteraan yang baik pada seluruh kaum kerabat Sultan Pahang.

Salman Khair pula berkata; 

PM tiada majoriti pertama di Malaysia. Pelik bin ajaib. Daulat tuanku. Mohon tuanku sentiasa memberikan yang terbaik buat kami rakyat Malaysia.

Mohd Farhan yang turut menyokong pendapat Salman itu membalas; 

Betul tu. Sampai bilalah kita nak duduk di bawah kerajaan tak ada majoriti ni. YDPA sahaja harapan rakyat.

Di ruangan komen itu juga terdapat beberapa netizen yang turut menyuarakan kebimbangan mereka mengenai isu kestabilan ekonomi negara dan tindakan pelabur yang berpindah ke negara-negara jiran.

Antaranya netizen dengan nama Wan Jitraa yang mengadu; 

Mohon tuanku faham kehendak rakyat. Rakyat dah cukup terseksa dan menderita di bawah kerajaan PN.

Pelabur dah ramai lari, rakyat dah ramai yang tak ada kerja, hilang punca pendapatan, ekonomi negara makin teruk tuanku, kes rasuah makin meningkat. Harap tuanku dengarlah suara majoriti rakyat Malaysia.

Seorang lelaki yang menggunakan nama sebagai Zainol Azhar turut sama menyuarakan kebimbangan yang sama;

 Tuanku, negara dan rakyat tidak akan berada di dalam keadaan yang baik jika income negara tidak berkembang.

Pelabur asing hilang kepercayaan jika kerajaan itu rapuh. Kini pun terdapat banyak sektor-sektor awam telah mulai tutup sedikit demi sedikit. Ada di antara para pelabur asing pun sudah mulai berpindah arah ke negara-negara lain.

Menurut laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD) yang diterbitkan pada 24 Jan yang lepas, FDI Malaysia dikatakan telah merosot sehingga 68 peratus iaitu jauh lebih teruk berbanding negara negara Asean yang lain.

Kredit: MalaysiaKini

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas