Connect with us

Oh! Media

“Demi Rakyat, Saya Sanggup Berkorban” – Adun Chukai Dikompaun Langgar SOP Aidilfitri

Oh! Politik

“Demi Rakyat, Saya Sanggup Berkorban” – Adun Chukai Dikompaun Langgar SOP Aidilfitri

Seorang lagi EXCO Terengganu yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai, Hanafiah Mat dikompuan RM2,000 kerana telah melanggar prosedur operasi Standard (SOP) pada pagi 1 shawal selepas gambar beliau melawat anak yatim dan memberi duit raya pada pagi Khamis tular di media sosial.

ADVERTISEMENT

Hanafiah menerusi laman Facebooknya berkata, beliau reda apabila dikenakan kompuan kerana melanggar SOP demi menyempurnakan kehendak rakyatnya.

Beliau menegaskan bahawa beliau mendapat panggilan daripada seorang ibu yang mengatakan anaknya teringin untuk menikmati juadah sate pada pagi raya dan beliau ke sana untuk menghantar hidangan berserta duit raya kepada keluarga tersebut.

Tambahnya lagi, terdapat dalam empat hingga enam rumah yang beliau kunjungi bagi tujuan yang sama

Saya reda dikenakan kompaun, sekurang-kurangnya saya boleh menjawab kepada Allah SWT (nanti), amanah yang orang letakkan ke atas saya sebagai wakil rakyat, saya sudah tunaikan permintaan mereka.

“Demi rakyat, saya rela berkorban, dikompaun.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kemaman, Superintendan Hanyan Ramlan, berkata wakil rakyat itu dipanggil untuk memberi keterangan selepas gambarnya melawat anak yatim dan memberi duit raya pada pagi Khamis lalu tular di media sosial.

ADUN Chukai terbabit hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kemaman kira-kira jam 9 malam tadi dan dikenakan kompaun RM2,000 kerana melanggar SOP ditetapkan.

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa Terengganu yang juga ADUN Jabi, Dr Azman Ibrahim turut dikenakan kompaun sebanyakRM2,000 kerana menerima tetamu pada pagi 1 Syawal.

Kredit: Berita Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Teruskan membaca..
Berita lain yang popular...
Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas