Connect with us

Malu Dengan Mak Mertua Sebab Tak Tahu Masak? Jangan Risau! Korang Boleh Ikuti Tips Mudah Ini

Oh! Lifestyle

Malu Dengan Mak Mertua Sebab Tak Tahu Masak? Jangan Risau! Korang Boleh Ikuti Tips Mudah Ini

Sebenarnya kita tidak perlu mengambil kelas masakan pun semata-mata ingin menjadi seorang master chef kerana ramai orang lebih memilih untuk belajar sendiri di rumah. Dengan cara itu, ia boleh meningkatkan kemahiran masakan mereka dari semasa ke semasa.
Jadi, Ohmedia ada beberapa tips yang menarik bagi korang yang ingin belajar memasak pelbagai juadah. Jom kita tengok dekat bawah ni!

Berlatih menjadi tukang masak hebat

Memasak adalah bukan kerja yang mudah. Pelbagai bahan-bahan dan teknik harus diperbetulkan supaya masakan tersebut menjadi lebih enak.
Teruskan berlatih pada setiap masa yang korang ada agar korang mahir menjadi tukang masak yang hebat.

Asah pisau dengan honing rod

Pastikan pisau korang diasah terlebih dahulu dengan menggunakan honing rod untuk menjadikannya ia lebih tajam dan memudahkan kerja untuk memotong bahan-bahan masakan yang telah disediakan.
Caranya senang jer. Korang hanya perlu gesekkan dari pangkal hingga hujung di kedua-dua sisi mata pisau di atas honing rod.

Guna peralatan yang sesuai

Sediakan peralatan yang sesuai dimana ia mempunyai pengalir haba yang baik bagi membolehkan makanan dimasak dengan seragam dan senang dibersihkan sebelum beraksi di dapur.
Manakala peralatan seperti sudip dan senduk pula perlu diperbuat daripada bahan yang tidak mengalirkan haba supaya korang boleh memegang ketika memasak.

Masakan rasa lebih enak

Kalau nak masakan rasa lebih enak, Ohmedia sarankan korang untuk gunakan bahan berkualiti tinggi dan sihat seperti produk Anchor Dairy kerana ia adalah produk tenusu yang paling dipercayai di dunia.
Anchor Dairy ini berasal dari New Zealand dimana mereka memastikan susu tersebut memenuhi dan melebihi standard makanan serta keselamatan tanpa kompromi.

Ikut resepi dengan betul

Zaman sekarang kita mempunyai teknologi canggih dengan menggunakan telefon pintar jer. Korang hanya perlu search di Google untuk mencari resepi masakan yang korang nak. Mudah kan?
Ohmedia pun ada beberapa resepi menarik untuk dikongsikan daripada Kuali yang menggunakan produk Anchor Dairy ni. Selamat mencuba!

Chicken Parmigiana

Siapa minat makanan barat? Korang boleh cuba resepi Chicken Parmigiana di sini. Apa yang lebih menarik dan membuatkan ia lebih rasa seperti korang berada di Itali adalah bila adanya Anchor Unsalted Butter. Pergh! Barulah sedap gais.

Burnt Cheesecake

Burnt Cheesecake merupakan hidangan kegemaran orang ramai. Ia juga cukup mudah dibuat dengan hanya menggunakan ketuhar ataupun air fryer. Kalau korang nak ia rasa lebih enak dan lembut, boleh cuba resepi di sini. Ada macam-macam perisa seperti Original, Chocolate, Matcha dan Durian.

Cheddar Cheese Tart

Cheddar Cheese Tart merupakan salah satu pencuci mulut kegemaran Ohmedia. Memang sesuai lah untuk peminat keju ni.
Lagipun, ia amat sesuai jikalau dihidangkan untuk 30 orang bagi pelbagai jenis majlis. Nak cuba? Boleh klik dekat sini.
Sebenarnya banyak lagi resepi yang enak dan menarik kita boleh dapatkan. Ohmedia kadang-kadang belajar juga daripada influencer ni.

View this post on Instagram

My second time baking Matcha Burnt Cheesecake and I love it 🤤 It tastes better much better this time because I used @anchorfp.my cream cheese and Anchor whipping cream. It takes the famous burnt cheesecake to another level! For the recipe, you may refer to @kualimy webpage at https://www.kuali.com/author/anchor-dairy/ #cookwithanchordairy #anchorlegendairy #smilewithanchor #anchorfoodprofessionals . . . . . #burntcheesecake #basquecheesecake #basqueburntcheesecake #bakingathome #homebakermalaysia #homecafe #cheesecakelovers #homebakery #manmakecoffee #thirdwavecoffee #malaysiancafes #cafemalaysia #hautescuisines #cafeathome #coffeeathome #foodstylingandphotography #foodphotographyandstyling #foodartblog #kuchingphotographer #cafeyouneed #kuchingsarawak #홈카페 #홈카페놀이

A post shared by Kevin Voon • Coffee | Foodie (@kevin.voon) on

View this post on Instagram

Sape sini suka makan burnt cheesecake kite gengg. Tapi aku tak pernah terfikir yg aku ni reti je buat burnt cheesecake. 🤣 Semua ni punca website kuali.com sbb sediakan resepi yg mudah dan simple, so korang boleh buat beraneka jenis cheese cake; Chocolate, Durian dan yg aku pilih, MATCHA! ❤️ Cantik tak Cheesecake yg aku buat kat gambar atas ni? 🤪 Hah ni aku guna Anchor Whipping cream ngan Cream Cheese. Tambah green tea powder, jadilah Anchor Matcha Burnt Cheesecake! Anchor Cream Cheese takes the famous burnt cheesecake to another level! 😘 Haa Ape lagi, go usha website kuali https://www.kuali.com/author/anchor-dairy/ noww 😋 #cookwithanchordairy #anchorlegendairy #smilewithanchor #anchorfoodprofessionals

A post shared by Khareez Kasbulah (@khareezkasbulah) on

https://www.instagram.com/p/CEqZD4ilHEE/

Mudah jer kan? Sekarang korang dah tak perlu risau lagi dah bila tetamu datang ke rumah walaupun kita baru jer nak belajar memasak.
Untuk maklumat lebih lanjut, jangan lupa layari website https://www.kuali.com/ untuk mempelajari pelbagai resepi hidangan masakan dengan menggunakan produk Anchor Dairy yang berkualiti tinggi. Semoga bermanfaat!

Kredit: Kevin Voon, Chef Matin, Khareezkasbulah

Penulis editorial sepenuh masa di Oh! Media. Memfokuskan sepenuhnya artikel-artikel berkaitan pemasaran.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

To Top