Connect with us

Oh! Media

Kawan Food Bhd. Miliki 32.5% Saham Kejap Food

Branded

Kawan Food Bhd. Miliki 32.5% Saham Kejap Food

Pengeluar makanan Malaysia – Kawan Food Bhd, telah mengambil alih 32.5% pegangan dalam syarikat pemula Malaysia, Kejap Food, menyokong dalam rancangan pengembangan seluruh negara mereka dan membangunkan satu lagi pakatan strategik segmen F&B.

Kawan Food Berhad ialah salah satu pengeksport utama Malaysia dan pengilang terbesar yang mengkhusus dalam makanan istimewa etnik dalam industri makanan sejuk beku. Bermula sejak tahun 1960-an, Kawan Food mempunyai lebih 40 tahun pengalaman dalam penciptaan dan pengedaran produk makanan.

Kawan Food terkenal dengan paratha, chapatti, pastri lumpia dan produk makanan Sedia-Untuk-Dimakan (“RTE”) lain. Walaupun Malaysia kekal sebagai pasaran terbesarnya selama ini, kehadiran global Kawan Food terbukti berdaya maju dengan jangkauan globalnya di lebih 37 negara di seluruh dunia.

Sebagai sebuah syarikat yang sentiasa berkembang, Kawan Food mencari peluang untuk mengembangkan kategori pilihannya, meluaskan saluran pengedarannya dan mempelbagaikan usaha perniagaan sekaligus menjadikan Kejap Food sebuah syarikat permulaan F&B pilihan.

Pada Oktober 2020, Kejap Food membuka cawangan pertamanya di Caltex Setiawangsa di tengah-tengah penularan wabak Covid-19. Dalam tempoh setahun, mereka telah berjaya mengumpul dana melalui platform crowdfunding ekuiti – Mystartr, dan membuka cawangan kedua mereka di Lebuhraya Persekutuan Petron Batu 3, Shah Alam.

Kejap Food ialah kiosk pandu lalu pertama yang menyajikan hidangan dan hidangan tempatan, Mereka menawarkan pelbagai jenis makanan ruji tempatan seperti nasi lemak, roti bakar, karipap, keropok lekor, sate, serta kopi, teh tarik dan banyak lagi.

Kejap Food bersedia untuk mengembangkan operasinya kepada lima lagi cawangan di Lembah Klang tahun ini. Ia termasuk empat kedai pandu lalu, satu dapur pusat dan satu kedai makan di dalam konsep serba baharu. Pasukan itu juga sedang mengusahakan rancangan pengembangannya ke negeri lain pada 2023.

Mempercayai prospek jangka panjang Kejap Food adalah pemangkin utama dalam proses membuat keputusan untuk pelaburan sedemikian oleh Kawan Food. Kedua-dua pihak yakin tindakan Kawan Food sebegitu akan memacu sinergi yang menguntungkan kedua-duanya.

Sementara itu, sebagai pertimbangan pelaburan sedemikian, Kawan Food memperoleh 32.50% pegangan ekuiti dalam Kejap Food, menjadikannya pemegang saham kedua terbesar dalam syarikat pemula berkenaan.

Lagi dalam kategori Branded

30 Hari Paling Trending

Ke Atas